Spaanse AGF’ers vrezen douanerechten voor €198 mln per jaar bij ‘no-deal’ Brexit

Op de algemene ledenvergadering van de Spaanse beroepsfederatie voor de AGF-sector Fepex, gehouden op 21 oktober via videoconferentie, werd de Brexit naar voren geschoven als een van de belangrijkste uitdagingen voor de Spaanse telers en exporteurs van verse groenten en fruit. Bij het ontbreken van een handelsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk doemt aan het einde van de overgangsperiode het scenario van douanerechten op, die Fepex voor Spaanse groenten en fruit raamt op een jaarlijks bedrag van €198 mln, terwijl enkele directe concurrenten, zoals Marokko, vrije toegang tot de Britse markt hebben.

Het Verenigd Koninkrijk is de derde grootste markt voor de Spaanse groenten en fruit, goed voor een export van €1.160 mln in de eerste helft van 2020, 9% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Over heel 2019 bedroeg de export 1,5 miljoen ton, 5% meer dan in 2018, voor een waarde van €1.779 mln (+1%), zo blijkt uit gegevens van het Spaanse Departement van Douane en Bijzondere Belastingen.

Ook het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU (GLB) kwam ter sprake. De Algemene Vergadering was van oordeel dat de hervorming de ongelijkheden en discriminaties moet corrigeren die ontstaan zijn bij de toepassing van het huidige beleid in Spanje. Nu ontvangen bedrijven met vergelijkbare landbouwtechnische en sociaaleconomische kenmerken directe betalingen op basis van "historische rechten", waardoor de concurrentie tussen telers in eenzelfde situatie wordt verstoord, iets wat niet gebeurt in de andere EU-lidstaten.

De Algemene Vergadering toonde veel belangstelling voor de toegang tot de zogenaamde eco-schema’s in het kader van het GLB. Met deze regeling zal de sector een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan klimaat- en milieudoelstellingen.

De Algemene Vergadering van Fepex werd voorgezeten door Jorge Brotons en bestaat uit de vertegenwoordigers van de 31 verenigingen die lid zijn en gegroepeerd worden in vier sectoren:

• De teelt en export van verse groenten en fruit (grootste groep met 18 verenigingen)

• De teelt en afzet van aardappelen (4 verenigingen)

• De productie en afzet van bereide groenten- en fruitproducten (1 nationale vereniging)
 
• De teelt en afzet van planten en bloemen (8 verenigingen)

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven