Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe waterinstallatie in maart 2021 operationeel

Marokkaanse citrustelers gedupeerd door droogvallen stuwmeren

Twee jaar droogte heeft de stuwmeren in het zuiden van Marokko drooggelegd, waardoor de gewassen in de regio worden bedreigd. In de rijke citrusplantages van El Guerdan, ten oosten van de stad Agadir, is meer dan de helft van de telers afhankelijk van twee stuwmeren in de bergen van Aoulouz, op 126 km afstand, om hun bomen te irrigeren.

Dat water is echter omgeleid naar het toeristische centrum van Agadir, waar sinds 3 oktober elke nacht leidingwater naar woonwijken wordt getransporteerd om ervoor te zorgen dat de kranen in de huishoudens niet helemaal droog komen te staan. "De prioriteit zou drinkwater moeten zijn," zei minister van Landbouw Aziz Akhannouch vorige week in het parlement.

In El Guerdan lopen de vele clementines momenteel gevaar door de verminderde watertoevoer die zowel de kwaliteit van het fruit als de omvang van de oogst beïnvloedt. En het gebied is niet het enige dat te maken heeft met droogte. De graanoogst van Marokko is dit jaar meer dan gehalveerd ten opzichte van 2019, wat miljoenen dollars aan extra invoerkosten betekent.

Ondanks de lagere productie is de export van Marokkaanse versproducten dit jaar met 8 procent gestegen.

In januari zei de regering dat ze 12 miljard dollar (10,1 mld euro) zou besteden aan het stimuleren van de watervoorziening in de komende zeven jaar door de bouw van nieuwe dammen en ontziltingsinstallaties. De nieuw te bouwen waterinstallatie, met een dagelijkse capaciteit van 400.000 kubieke meter, zal naar verwachting in maart 2021 beginnen met pompen, waarbij het water wordt verdeeld over woonwijken en teeltbedrijven. "Tot die tijd hopen we op regen," zei de landbouwminister in het parlement.

Bron: reuters.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven