COLEACP

Nieuwe fytosanitaire gids helpt Afrikaanse landen bij citrusexport naar de EU

Er is een nieuwe gids die duidelijk aangeeft wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de citrusexport in overeenstemming is met de fytosanitaire eisen van de EU. Het is de "COLEACP-richtlijnen voor de uitvoer van citrus uit Afrika, Madagaskar, Kaapverdiƫ en Mauritius", die onlangs is gepubliceerd.

In de gids wordt nader ingegaan op de informatie die moet worden verstrekt en de maatregelen die producenten en exporteurs in alle stadia moeten nemen, van de teelt en de verwerking tot de export. Tevens geeft de gids richtlijnen voor de benodigde acties van de nationale autoriteiten en de inspectiediensten.

De gids bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de bijzondere maatregelen beschreven die op grond van de regelgeving voor prioritaire quarantaineziekten op citrus moeten worden genomen: Xanthomonas citri pv. aurantifolii en X. citri pv. citri (citruskanker), Pseudocercospora angolensis (zwarte schimmel op vrucht en blad), Phyllosticta citricarpa (Citrus Black Spot), Tephritidae (fruitvlieg) en Thaumatotibia leucotreta (Afrikaanse fruitmot).

Deel twee van het document is een richtlijn voor het opstellen van een dossier voor indiening bij de EU over het beheer van Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) en/of Tephritidae (fruitvlieg) op citrus, overeenkomstig de uitvoeringsrichtlijn (EU) 2019/523. Het geeft een kader om het proces van het ontwikkelen van een nationaal actieplan en het indienen van een dossier bij de EU te begeleiden, waarin de verschillende regelgeving wordt beschreven die moet worden uitgevoerd.

De gids is opgesteld door COLEACP in het kader van het Fit For Market SPS-programma.

Bron: eservices.coleacp.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven