Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje van de troon gestoten

Egypte nu grootste sinaasappelexporteur ter wereld

Volgens de autoriteiten van Caïro is Egypte de grootste exporteur van sinaasappelen ter wereld geworden, en overtreft het zijn rivalen in Spanje en Zuid-Afrika.

In 2019 exporteerde Egypte bijna 1,8 miljoen ton sinaasappelen en landde daarmee op de eerste plaats op de exportladder, net voor Spanje. De cijfers komen van het International Trade Centre, een agentschap van de Wereldhandelsorganisatie en de Verenigde Naties. Volgens deze gegevens kon Egypte een exportomzet van ongeveer 660 miljoen dollar (bijna 560 mln euro) genereren. Als gevolg van de Covid-19-pandemie zal de export dit jaar echter kleiner zijn dan in 2019.

"De wereldwijde consumptie van sinaasappelen is gestegen en Egypte heeft de toename van de marktvraag kunnen opvangen," zegt Mohamed Abdel Hady, een sinaasappelteler en -exporteur en tevens voorzitter van het Citrus Comité van de Raad voor Landbouwexport. "Egypte heeft het voordeel van een goedkope munt, wat betekent dat onze prijzen concurrerend zijn. De sinaasappelteelt wordt steeds lucratiever voor Egyptische telers en daarom breiden zij hun areaal uit en planten ze meer sinaasappelbomen."

Tom Leenheer van Van Ooijen Citrus: "De laatste jaren komen er steeds meer Egyptische sinaasappelen op de markt. De prijs-kwaliteitverhouding is gewoon goed. Het is ook vermeldenswaard dat sommige Egyptische telers in Nederland een eigen bedrijf beginnen om sinaasappelen uit Egypte te importeren."

Het grootste deel van de sinaasappelexport vanuit Egypte is afkomstig van grote teeltbedrijven op herwonnen woestijngrond die in de afgelopen drie decennia zijn aangelegd, in plaats van de oude vruchtbare velden van de Delta en de Nijlvallei, waar de landerijen gefragmenteerd zijn en de telers zich niet het investeringsniveau kunnen veroorloven dat nodig is om te produceren voor de export.

Bron: usa-vision.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven