Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

3,5 miljoen huishoudens kopen Fairtrade producten in de Fairtrade Week

Tijdens de najaarseditie van de Fairtrade Week vorig jaar kozen 3,5 miljoen huishoudens voor Fairtrade producten bij hun dagelijkse boodschappen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal huishoudens dat in deze periode Fairtrade producten koopt, gestegen van 2 naar 3,5 miljoen huishoudens. Het totaal aantal Fairtrade kopende huishoudens lag in 2019 op 6,9 miljoen (87%). Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. De groei in kopende huishoudens is voor een groot deel te danken aan de bredere verkrijgbaarheid van Fairtrade producten (A-merk en huismerk) bij supermarkten. Daarbij hecht een grotere groep consumenten belang aan duurzame producten die op een eerlijke manier zijn geproduceerd.

Meer impact voor telersorganisaties in ontwikkelingslanden
Fairtrade Nederland organiseert sinds 2007 de Fairtrade Week om meer consumenten in aanraking te laten komen met Fairtrade producten. Hoe meer Fairtrade producten er gekocht worden, des te groter de impact voor telers en arbeiders in ontwikkelingslanden. Armoede is de grondoorzaak van problemen zoals kinderarbeid, ontbossing en uitbuiting. Door eisen te stellen ten aanzien van betere betaling aan telers als onderdeel van een integrale aanpak, draagt Fairtrade bij aan het verminderen van deze grote problemen. Fairtrade is het enige keurmerk dat werkt met een minimumprijs als vangnet bij lage wereldmarktprijzen en een niet onderhandelbare premie. Voor de bij Fairtrade aangesloten telersorganisaties zijn deze prijsinstrumenten cruciaal om duurzaam te kunnen produceren, zich te weren tegen klimaatverandering en te kunnen investeren in hun teeltbedrijf en de gemeenschap.

Eerlijke handel extra hard nodig tijdens coronacrisis
De impact van het coronavirus maakt de kwetsbaarheid van telers en arbeiders zichtbaar. Veelal is er geen buffer om op terug te vallen en is er juist extra geld nodig om maatregelen te treffen tegen verspreiding van het virus. De Fairtrade premie biedt de telersorganisaties de mogelijkheid om de noodzakelijke investeringen te doen. De Fairtrade producentennetwerken bieden de telers en arbeiders waar mogelijk ook ondersteuning. Consumenten kunnen in deze onzekere tijd het verschil maken door waar mogelijk voor Fairtrade producten te kiezen. Elke aankoop telt!

Aandacht voor Fairtrade producten bij duizenden winkels
Tijdens de Fairtrade Week, van 24 oktober t/m 1 november, besteden supermarkten en (wereld)winkels door middel van diverse acties aandacht aan eerlijke handel. De volgende retailers doen mee: Action, Albert Heijn, ALDI, Boon’s Markt, Coop, DEEN, Dekamarkt, Ekoplaza, HEMA, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, MCD, PLUS, Poiesz Supermarkten, Spar, Vomar, WAAR en wereldwinkel.

De komende week is een goed moment om een aantal nieuwe producten uit te proberen. In de afgelopen maanden introduceerde Spice-It Fairtrade sambal bij Albert Heijn en kreeg Australian thee ook distributie bij Deen en Dekamarkt. De composteerbare koffiecups van Jones Brothers liggen nu in de schappen bij Deen, Jumbo en Coop. Fairtrade Original lanceerde bij Jumbo kruidenpasta’s voor Mexicaanse gerechten en PLUS breidde haar Fairtrade koffie assortiment onder huismerk uit. Meer informatie over de Fairtrade week is te vinden via de website fairtradenederland.nl.

Publicatiedatum: