Yves Wolfcarius, Wolfcarius Fruit

"Met de binnenlandse Jonagold-productie gaan we de zomer niet halen"

Tholen – Zo goed als al het Belgische fruit is geoogst en ligt in de frigo’s op nog enkele late variëteiten na. “Op dit moment zijn we nog bezig met het plukken van Magic Star en dan is bij ons de oogst gedaan”, vertelt Yves Wolfcarius van Wolfcarius Fruit. “We kunnen wel stellen dat de opbrengst en de kwaliteit van de peren erg goed is dit jaar. De handel is nog vrij rustig, maar qua prijsvorming is het niet dramatisch. Als er geen onverwachte dingen gebeuren, verwacht ik dat we een normaal verloop van de handel gaan hebben.”


Yves Wolfcarius en zijn broer Stephan 

Jonagold
“Appelen zijn een heel ander verhaal. “Jonagold valt heel erg tegen qua producties en kwaliteit. Dit komt door een combinatie van factoren. Vorig jaar hadden we een topoogst, waardoor we nu een beurtjaar hebben. Daarbovenop komt nog lentenachtvorst, zonnebrand en links en recht een hagelbui. Vanwege de beperkte volumes liggen de prijzen op een bevredigend niveau, maar als de opbrengst tegenvalt, is de prijs ook maar een druppel op de gloeiende plaat. In België hebben de Boskoop-appelen het beter gedaan dan de Jonagold en over Gala, Granny en Braeburn is men ook positief dit jaar”, aldus Yves.

Magic Star
Als Yves kijkt naar zijn eigen bedrijf, ziet hij het aandeel van Magic Star groeien. ‘Magic Star doet het erg goed en we zijn zeer tevreden over deze appel. De Magic Star-appelen hebben lang niet zoveel schade geleden als Jonagold. Ik schat dat we dit jaar minder dan de helft Jonagold-appelen hebben geplukt. Ik denk dat het Jonagold-seizoen in België vrij vroeg is afgelopen en dat we met de binnenlandse productie de zomer niet gaan halen.”

“Ondanks corona verwacht ik dat qua handel alles vrij normaal zal verlopen”, zegt Wolfcarius. “Ook tijdens de eerst golf is alles vrij normaal verlopen buiten de eerste weken om. Deze lockdown zien we dat er niet gehamsterd wordt en dat scholen openblijven. Ik denk dat wij als verssector het er goed vanaf brengen, mensen moeten toch blijven eten. Natuurlijk worden ook bedrijven uit onze sector zwaar getroffen zoals de aardappelsector en de horecaleveranciers, maar over het algemeen komt onze sector er nog goed meer weg.”

Protocol 
“Om de bedrijven in de fruitsector in deze onzekere tijden te ondersteunen, hebben we met de vakverenigingen, overheden en vakbonden een goed protocol uitgewerkt voor gans de tuinbouwsector, dat door de bedrijven goed is opgevolgd. Als we terugkijken op de oogst en de afgelopen periode zien we dat geen grote problemen zich hebben voorgedaan. Voor de plukperiode heerste er wel wat onzekerheid onder telers, maar de arbeidsmigranten waren zeer gemotiveerd om hier te komen werken en de pluk is goed en veilig verlopen. De goede uitkomst is te danken aan de mensen die proactief gewerkt hebben om het protocol uitgeschreven te krijgen. Een grote pluim op de hoed voor deze mensen”, besluit Yves.

Voor meer informatie:
Yves Wolfcarius
Wolfcarius Fruit
Bulmolenweg 7
8720 Markegem
+32 51 63 40 91
+32 476 38 76 04
info@wolfcariusfruit.be     
www.wolfcariusfruit.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven