BLE-marktrapport week 42:

Nederlandse en Belgische tomaten in de hoofdrol op Duitse groothandelsmarkt

De basis van het aanbod werd voortdurend gevormd door het Nederlandse en Belgische aanbod, hoewel hun aanwezigheid over het algemeen beperkt was. Ondertussen groeide de import van Spaanse, Turkse en Marokkaanse producten in toenemende mate. Italië nam uitsluitend deel met cherrytomaten. Zeldzame binnenlandse partijen genereerden nauwelijks aandacht. Over het algemeen was de kwaliteit overtuigend. Als dit niet het geval was, werd een ruime prijsstelling vastgesteld, bijvoorbeeld in Frankfurt, waar Turkse tomaten tussen € 5,90 en € 8,50 per 5 kg kostten.

De vraag was soms aardig, soms wat terughoudend. Het merendeel van de prijzen ging in stijgende lijn. Vooral Belgische vleestomaten werden immens duurder: in Frankfurt tot €20,- per 7 kg krat. In Hamburg moesten klanten ook meer betalen voor cherrytomaten. Alleen in München verlaagden de distributeurs tijdelijk de maximumprijzen.

Klik hier om direct naar het volledige marktrapport te gaan.

Appelen
De beschikbaarheid is voldoende aangepast aan de accommodatie mogelijkheden. In sommige gevallen hebben de verkopers hun prijzen wat verlaagd om de afhandeling te versnellen.

Peren
Italië drukte zijn stempel met Abate Fetel en Santa Maria en vulde het gebeuren aan met Williams Christ. De kwaliteit was over het algemeen overtuigend. In de regel kon zonder problemen aan de lokaal gestegen vraag worden voldaan.

Tafeldruiven
Hoewel het aanbod beperkt was, was het voldoende om aan de vraag te voldoen. Er was geen uniforme prijsontwikkeling te bespeuren.

Easypeelers
Clementines zijn voornamelijk afkomstig uit Spanje: Naast Oronules waren er nu ook Clemenrubi. Satsuma's uit Spanje, Turkije en Italië, die qua kleur en geur niet opperbest waren.

Citroenen
De Spaanse leveringen overheersten die van Turkse en Zuid-Afrikaanse citroenen. Het aanbod was niet ontoereikend. De hoge prijzen van de vorige week bleven gehandhaafd.

Bananen
Het najaarsweer heeft de vraag geïntensiveerd. Er kwamen voldoende hoeveelheden binnen om aan deze vraag te voldoen. De prijzen bleven vaak op een vrij constant niveau.

Bloemkool
Duitsland domineerde hier de markt. Het koele weer stimuleerde de vraag op verschillende manieren en soms stegen de prijzen.

Sla
In het geval van ijsbergsla was de aanwezigheid van binnenlandse aanbiedingen zeer beperkt en aar niet altijd succesvol. Toch bleven de prijzen min of meer constant en schommelden ze slechts binnen de gebruikelijke marges.

Komkommers
Spanje zette de toon, terwijl de binnenlandse komkommers tweede viool speelden. Nederlandse en Belgische leveringen ronden het aanbod af.

Paprika's
Spanje speelde hier een belangrijke rol in de markt, Nederland volgde. Spaanse paprika’s hadden een brede prijsklasse, afhankelijk van de kleur, de maat en de staat.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven