Del Monte's strijd over grond in Kenia behandeld in de rechtbank

De strijd over duizenden hectare land van de Amerikaanse multinational Del Monte Kenia zal in de rechtbank worden behandeld nadat Del Monte en de regering van Kiambu County belemmerd werden om tot een schikking te komen. Del Monte wordt beschuldigd van het overdragen van het terrein aan een private onderneming.

De rechtbank verwierp de aanvraag om de zaak te schrappen, die werd aangespannen door een lobbygroep en betrekking had op de verkoop van land dat zij als publiek bestempelen. De uitspraak van rechter Lucy Gacheru werd gedaan in een periode waarin er een felle strijd wordt gevoerd over de duizenden hectare land die de fruitverwerker in handen heeft en waarvan naar verluidt de pachtovereenkomst binnen twee jaar af zal lopen. 

Het bedrijf heeft samen met de Kiambu County Government en directeur fysieke planning James Maina en Nick Waweru geprobeerd om de rechter over te halen de zaak die door de lobbygroep Kandara Residents Association was ingediend niet-ontvankelijk te verklaren.

In hun eerste bezwaar lieten de verzoekers aan de rechtbank weten dat de zaak verjaard is en tegen het juridisch principe van 'res judicata' (gezag van gewijsde) inging, een juridische doctrine die voortdurende rechtszaken over hetzelfde tussen dezelfde partijen verbiedt. 

In haar bezwaar vertelde Del Monte aan de rechtbank dat de zaak verjaard is volgens artikel 7 van de Limitations of Actions Act omdat de rechtsvordering de vermeende verdrijving van de voorouders van de eisers van het betreffende grondstuk zou zijn, hetgeen teruggaat tot 1895.

Een dergelijke zaak zou binnen 12 jaar aangespannen dienen te worden maar Justice Gacheru stelt dat de bepaling de National Land Commission (NLC) van 7 februari 2019 kan worden beschouwd als de basis van de zaak.

Justice Gacheru zei dat er niet kan worden gesteld dat de zaak is gebaseerd op historische onrechtvaardigheden en dus verjaard is. De rechter stelde echter ook vast dat het de lobbygroep aan 'locus standi' (procesbevoegdheid) ontbreekt om zelf een aanklacht in te dienen maar dit wel via een vertegenwoordiger kan doen. Ze gaf opdracht om de naam uit het rechtbankdossier te schrappen.

De leden van de groepering zullen daarom vanaf nu worden vertegenwoordigd door hun voorzitter Karira Kimara. 

 

klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven