Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Willem Koole (Frukar): "Compenseert de extra retailverkoop de matige vrije markt?"

"De Corona-boost in de citrusafzet vind ik aardig bekoeld"

Tholen - De citrusbomen leken begin dit jaar tot aan de hemel te groeien. Wat betekent dit voor het Spaanse seizoen? Willem Koole van Frukar geeft zijn zienswijze op de markt, die volgens hem met veel onzekerheden is omgeven. "Wie de glazen bol heeft, mag hem opsturen, maar dit is hoe ik het zie."



"Er is in Spanje veel gespeculeerd, waarbij er onder meer sinaasappelen voor een hoge prijs aan de boom zijn verkocht. Tegelijkertijd zien we dat de Corona-boost, zoals we die van februari tot april zagen, aardig is bekoeld. De retail heeft zeker meer verkocht dan andere zomers en zal ook de komende tijd genoeg citrus blijven verkopen, maar de vrije handel draait met het wegvallen van de horeca op halve kracht", vertelt de importeur.

"Vorig jaar was er enorm weinig Spaans citrus beschikbaar en lag de oogst van mandarijnen en sinaasappelen wel 50% lager dan gebruikelijk. Dit jaar spreekt men van een 25% lagere productie dan het meerjarig gemiddelde, maar dat is nog altijd 25% meer dan vorig jaar. Verder is er zowel in augustus als september weinig regen gevallen in Spanje, waardoor het aanbod van zowel sinaasappelen als mandarijnen uit veel kleine maten bestaat."



"Het overzeese citrusseizoen vanuit Zuid-Afrika en Argentiniƫ is erg goed geweest met hoge prijzen, maar nu zie je al wel een knappe daling in de markt. De afzet van Spaanse mandarijnen vind ik best redelijk lopen. Bij de Navelina-sinaasappelen worden de grote maten goed verkocht, maar zie ik de verkoop van de kleine maten al stagneren. Marokko schijnt veel fruit te hebben voorverkocht aan Rusland, dus die zullen we wellicht niet zoveel op de markt zien. Maar wat gaat Egypte doen als ze in december starten?"

"De citroenenmarkt vind ik sowieso momenteel erg zwak, terwijl die aan het begin van het jaar niet waren aan te slepen. Toen werd dat ook verklaard door de behoefte aan Vitamine C, maar daar is nu weinig van te merken. Daarbij zijn er zowel overzeese, Turkse, Spaanse als Egyptische citroenen op de markt, dus er is voldoende aanbod voor de huidige vraag. Het zal een uitdagend seizoen gaan worden en ik blijf positief!  Aan het einde van de rit weten we hoe het geweest is. De vraag is de baas", besluit Willem.

Voor meer informatie:
Willem Koole
Frukar
Tel: :+31 (0)180 64 65 32
wkoole@frukar.nl   
www.frukar.nl