Eén Israëlisch bedrijf domineert de avocado-export

Er hebben wat verschuivingen plaatsgevonden op de exportmarkt van Israëlische avocado's. Galilee Export exporteerde altijd al forse aantallen van dit product. Nu verwacht het bedrijf verantwoordelijk te zijn voor zo'n 50% van de totale avocado-export van het land. Haar twee grootste concurrenten exporteren minder dan 20%. 

"Galilee Export zou dit jaar een recordoogst moeten hebben binnengehaald omdat er vorig jaar sprake was van een beurtjaar voor de Israëlische avocadosector," vertelt Eitan Zvi. "In mei kampten we echter met een hittegolf, de langste ooit in de geschiedenis."

“Deze hittegolf duurde bijna een week. In grote delen van Israël liep het kwik op tot boven de 40°C. De hitte viel samen met een cruciale periode voor de avocadobomen, namelijk de bloei. Hierdoor is de oogst fors lager maar gelukkig is de kwaliteit van het fruit goed.

"Galilee Export heeft geluk gehad dat het samenwerkt met pakstations in heel het land. In de regio Milopri, aan de kust, waren de verliezen minder groot. Toevallig bevindt zich hier ons grootste pakstation voor Hass-avocado's, evenals in de buurt van de Meer van Galilea.  We zullen dus over dezelfde aantallen kunnen beschikken als vorig jaar. Er is zelfs sprake van een lichte groei," legt Eitan uit. 

Grootste speler Greenskin-markt
Eitan vertelt dat Israël de grootste speler is op de markt voor Greenskins. "Dit houdt in dat als er minder fruit beschikbaar is er tekorten op de markt ontstaan waardoor de prijzen stijgen." Het bedrijf startte haar seizoen eind augustus met de rassen Galil en Day. "De beschikbaarheid van deze rassen neemt elk jaar toe in Israël."

"We zitten nu midden in het Ettinger-seizoen. Over een paar weken starten met dat van Pinkerton en Reed. De daling van de aantallen Pinkerton is sterker dan bij Hass. In Europa, de belangrijkste markt van het bedrijf, is 80% tot 90% van de verkochte avocado's van het ras Hass. "We zetten onze Greenskin-avocado's met name in Rusland en Oost-Europa af," zegt Zvi. 

“Er zijn veel spelers op de Hass-markt. Wanneer er minder Israëlische Hass-avocado's beschikbaar zijn, dan heeft dit niet zoveel impact op de markt. We weten dat Spanje en Chili minder Hass-avocado's hebben dit jaar en dat landen zoals Colombia en Mexico waarschijnlijk grotere aantallen naar Europa zullen exporteren dan vorig seizoen. We moeten afwachten hoe het evenwicht op de markt zich ontwikkelt gedurende het jaar."

Galilee Export hoopt binnenkort een nieuw avocadoras op de markt te kunnen brengen. Het nieuwe ras heet Irit en is uniek omdat het een zwarte schil heeft. "Avocado's zijn eerst altijd groen van schil maar deze kleur verandert naarmate het fruit rijpt. Dit romige, smakelijke ras heeft echter een donkere schil," zegt Eitan tot besluit. 

Voor meer informatie: 
Eitan Zvi
Galilee Export
Email: eitan.z@galil-export.com 
www.galilee-export.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven