Karsten Darocha (Birkenhof Gemüse KG) over de start van het nieuwe seizoen

"De komende weken wordt het krap op de witlofmarkt"

Op de witlofakkers van Birkenhof Gemüse KG in het Duitse Köngen wordt sinds circa twee weken ijverig gerooid. Na het rooien worden de wortels, die uit kunnen lopen, traditioneel in de donkere kamer geplaatst, waar ze verder kunnen groeien. "In de eerste week van november zullen we dan de eerste witlof van de nieuwe oogst aan de retail kunnen leveren", bevestigt Karsten Darocha, afzetleider bij de vooraanstaande witlofproducent.


Een blik in de donkere kamer

De oogst van dit jaar is begin oktober succesvol van start gegaan. Door de grotere hoeveelheid neerslag zijn de rooiomstandigheden echter snel verslechterd. "Vorig jaar heeft de droogte de groei van de wortels iets beperkt, waardoor we dan later langer moesten wachten voordat we konden beginnen met rooien. Momenteel is het vanwege de natte akkers nauwelijks mogelijk om te rooien."


Verse witlof tijdens de voorbereiding

Voor korte tijd een gat in het aanbod
Desalniettemin werden de eerste partijen van de nieuwe oogst reeds in de donkere kamer geplaatst. Dit proces duurt over het algemeen in totaal bijna drie weken. "Normaal gesproken zijn we uiterlijk midden november helemaal door de wortels van de oude oogst heen. Wat de planning betreft, verloopt de aansluiting op de nieuwe oogst dit jaar bij uitzondering zeer goed", aldus Karsten. Momenteel merkt men echter een licht gat in het aanbod. "De prijzen zijn goed, maar het ontbreekt aan volume. Tot week 43 blijft de aanbodsituatie schaars, daarna zal de marktsituatie zich weer ontspannen."


Losse witlof in een verpakking van 5 kg voor de groothandelsmarkten.

Stabiliteit bij de prijsvorming
De marktprijzen zijn reeds sinds maanden goed en stabiel, men gaat ervan uit dat de tendens voorlopig ook zo zal blijven. Karsten: "Ook wij hadden in het voorjaar vanwege corona met personeelsgebrek te kampen. Deze extra kosten moeten op de een of andere manier gecompenseerd worden. We zien enig begrip voor onze situatie bij alle ketens, wat zich in hun prijspolitiek weerspiegelt."


De teelt van witte witlof voor de retail is de kernactiviteit van Birkenhof Gemüse KG. Daarnaast worden er ook kleinere hoeveelheden rode witlof aangeboden. 


Een blik op de donkere kamer met witlof van Birkenhof Gemüse KG

Hoge prioriteit in de handel
Sinds inmiddels 30 jaar wijdt Birkenhof Gemüse KG zich aan de teelt van witlof. In de eerste jaren bedroeg de wekelijkse productiehoeveelheid hooguit 5 ton, inmiddels wordt er soms 20 ton witlof per dag geoogst. De teeltcapaciteit van het bedrijf heeft zich parallel aan de continue groeiende vraag naar Duitse witlof uitgebreid, aldus Karsten. "Als de Duitse retail Duitse producten kan krijgen, wordt hier de voorkeur aan gegeven."


In de donkere kamers laat men de witlofwortels uitgroeien tot een verkoopbaar product. 

In de afgelopen jaren tendeert de markt richting grotere formaten, ziet men. "Momenteel verpakken we overwegend 5-6 stuks in een 500 gram flowpack. Vroeger waren het overwegend 8-9 stuks." Het klassieke hoogseizoen concentreert zich bij witlof nog steeds op de koude tijd van het jaar, luidt het afsluitend. "Vanaf nu c.q. week 41-42 tot aan carnaval is voor ons verkooptechnisch gezien de belangrijkste tijd van het jaar. Daarna komen de eerste slasoorten uit de kassen weer op de voorgrond te staan."

Voor meer informatie:
Birkenhof Gemüse KG
Karsten Darocha
Birkenhof 4
73257 Köngen
Telefoon: 07024 / 40981-0
E-mail: frische@birkenhof-gemuese.de 
www.birkenhof-gemuese.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.