SPAR vermindert verspilling en doneert levensmiddelen

Alibaba Group en Israëlische rederij werken samen aan zeevrachten
Alibaba Group Holdings en de Israëlische rederij Zim hebben een overeenkomst voor samenwerking gesloten. Via Zim gaat Alibaba het boeken van zeevrachten aanbieden. Dit geeft handelaren die via het platform van Alibaba te werk gaan meer logistieke mogelijkheden, zo meldt Zim. De diensten van Zim kunnen via een directe koppeling op het online platform voor logistiek van Alibaba worden gereserveerd.
Bron: reuters.com 

ADQ investeert met LuLu in Egypte
Het in Abu Dhabi gevestigde ADQ gaat samen met de hypermarktketen LuLu International investeren in uitbreidingen in Egypte. Het kapitaal dat voor de investering wordt aangewend bedraagt rond de $1 mld (€ 854,9 mln). De uitbreiding vindt plaats door middel van 30 nieuwe hypermarkten, 100 buurtwinkels en een aantal distributiecentra. Door de nieuwe activiteiten in Egypte zullen lokaal zo'n 12.000 banen worden gegenereerd. 
Bron: gulfnews.com 

Nog maar een kandidaat over voor Hema-overname
De Nederlandse investeerder Parcom is de enige overgebleven kandidaat voor de overname van Hema. Parcom krijgt ondersteuning van de familie Van Eerd, die tevens de eigenaar is van de supermarktketen Jumbo. Jumbo en Hema werken sinds een jaar nauw samen. Op dit moment wordt door Parcom overlegd met de crediteuren van Hema. Aanvankelijk zou voormalig eigenaar Marcel Boekhoorn meewerken aan het bod van Parcom. De ondernemer heeft zich echter uit deze plannen teruggetrokken, aldus Het Financieele Dagblad.
Bron: retaildetail.eu 

Australië: Woolworths ziet af van subsidie voor werkgelegenheid
Woolworths, dat als grootste supermarkt van Australië ook de grootste werkgever van het land is, geeft aan geen gebruik te maken van een overheidsplan voor meer werkgelegenheid. Het zogeheten JobMaker-plan van overheid komt neer op subsidies van in totaal AU$ 4 mld (€ 2,3 mld). Volgens Woolworths is het voor het bedrijf zelf niet te rechtvaardigen om van deze subsidies gebruik te maken, omdat het bedrijf in de afgelopen periode een recordomzet heeft behaald. Woolworths-CEO Brad Banducci en HR-directeur Caryn Katsikogianis geven in een memo aan werknemers aan geen gebruik te maken van het initiatief. Het JobMaker-plan houdt onder andere in dat werknemers tussen de AU$ 100 en $200 (€ 60 en € 120) per week krijgen voor het werven van personeel tussen de 16 en 35 jaar oud.
Bron: smh.com.au 

Oostenrijk: SPAR vermindert verspilling, doneert levensmiddelen
SPAR-winkels in Oostenrijk gaan voedselverspilling tegen door levensmiddelen te doneren, die wegens de houdbaarheidsdatum niet meer kunnen worden verkocht. Hoewel de houdbaarheidsdatum verstreken is, zijn de levensmiddelen nog steeds eetbaar. De producten worden gedoneerd aan ongeveer 200 verschillende non-profit-instanties, zoals voedselbanken. Verschillende maatregelen tegen voedselverspilling die in Frankrijk en in de Tsjechische Republiek wetmatig worden voorgeschreven gelden bij SPAR Austria al tientallen jaren als standaard.
Bron: spar-international.com 

China: Alibaba wil meerderheidsbelang in winkelketen Sun Art
Alibaba Group Holdings is van plan om US$ 3,6 mld (€ 3,08 mld) te investeren in de hypermarktketen Sun Art Retail Group Ltd. Op deze manier krijgt Alibaba een meerderheidsbelang in Sun Art en daarmee meer grip op de Chinese retailsector. Sun Art heeft op dit moment 481 hypermarkten en 3 middelgrote supermarkten in China. Alibaba werkt al langere tijd aan het geleidelijk aan zijn aanwezigheid versterken binnen het offline retailsegment, vooral nu de groei van e-commerce voor het bedrijf lijkt af te nemen. Alibaba had al een belang van 21% in Sun Art. Dit aandeel zal door de investering toenemen tot ongeveer 72%. In de praktijk verkrijgt Alibaba het aandeel door A-RT Retail Holdings over te nemen, dat een belang van 51% in Sun Art heeft.
Bron: uk.reuters.com 

VK: John Lewis kondigt plan voor herstel aan
John Lewis Partnership is van plan om met een investering van £ 1 mld (€ 1,1 mld) de eigen onderneming te herstellen. Het kapitaal wordt gebruikt om het online segment uit te breiden, fysieke winkels te verbeteren en om activiteiten buiten retail te ontwikkelen. Ook wil het bedrijf nieuwe partnerschappen aangaan. Het plan voor herstel vindt plaats over een tijdsbestek van vijf jaar. Met het vijfde jaar moet volgens voorzitter Sharon White een winst worden behaald van £ 400 mln (€ 441,8 mln). Ook moet er met 2022 voor £ 300 mln (€ 331,4 mln) aan kosten worden bespaard.
Bron: reuters.com 

LuLu wil werken met startups in Qatar
De hypermarktketen LuLu is in gesprek met verschillende instanties in Qatar voor de ontwikkeling en groei van startups in Qatar. De directeur van LuLu Hypermarkets Qatar, Mohamed Althaf, heeft gemeld dat zijn bedrijf bij wil dragen aan de economische ontwikkeling en zelfredzaamheid van Qatar. Enkele plannen zijn en programma waarmee nieuwe ondernemingen toegang kunnen vinden tot de markt. “Ons doel is om deze ondernemingen te creëren en te laten groeien, zodat ze volwassen worden en grootschalig te werk kunnen gaan", aldus Althaf. Naast directeur bij LuLu is Althaf ook lid van de Qatari Businessmen Association (QBA).
Bron: m.gulf-times.com 

OXXO wordt grootste buurtwinkelketen van Chili
Het Mexicaanse FEMSA Comercio, dat onder andere de Coca-Cola-bottelaar FEMSA en de buurtwinkelketen OXXO in handen heeft, heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van OK market. OK Market is de directe concurrent van OXXO in Chili en is vooralsnog in handen van SMU, dat qua winkelnetwerk de grootste retailer in Chili is. Na een jaar aan overleg heeft FEMSA een bindende overeenkomst gesloten met FMU voor de overname van OK Market voor CLP 43,5 mld (€ 46,9 mln).
Bron: retailanalysis.igd.com 

VS: overleg over J.C. Penney-overname loopt spaak
Overleg tussen crediteuren van J.C. Penney en mogelijke kandidaten voor overname zijn volgens anonieme bronnen onlangs stukgelopen. De vastgoedbedrijven Simon Property Group en Brookfield Property Partners LP, tevens de twee grootste huurbazen van J.C. Penney, hebben verschillende deadlines voor onderhandeling gemist. Ook is de communicatie tussen de verschillende partijen stop gezet.
Bron: reuters.com 

VS: Farmstead breidt uit naar Charlotte, North Carolina
De Amerikaanse online supermarkt Farmstead gaat in november van start in Charlotte North Carolina. Er is al een reserveringslijst voor klanten geopend, die op dit moment beperkt is tot 1.000 inschrijvingen. Het is voor het eerst dat het in Californië gevestigde bedrijf uitbreidt naar de oostkust van de VS. Volgens medeoprichter en CEO Pradeep Elankumaran heeft het advies om tijdens de pandemie thuis te blijven ervoor gezorgd dat online supermarkten in belang zijn toegenomen. "Het gebruik van online supermarkten zou goedkoper en makkelijker moeten zijn dan een bezoek aan een fysieke winkel. De beste lokale en nationale producten moeten aan huis kunnen worden afgeleverd", aldus Elankumaran.
Bron: progressivegrocer.com 

Walmart Canada is meest divers en inclusief
Canadese inwoners zien Walmart als het meest diverse en inclusieve bedrijf van het land. Dit blijkt uit een enquête onder 1.350 Canadezen, die in juli is gehouden door de in Toronto gevestigde Solutions Research Group. In de enquête werd gevraagd welke bedrijven en merken als koplopers op het gebied van diversiteit en inclusiviteit werden gezien. Bij 420 consumenten werden later in september op basis van de enquête vervolgvragen gesteld.
Bron: canadiangrocer.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven