Ramingen over het algemeen beter dan vorig jaar

Goede vooruitzichten voor exportseizoen Zuid-Afrikaans steenfruit 2020-2021

Het steenfruitseizoen 2020-2021 is aangebroken en de ramingen zijn veel beter dan vorig jaar rond deze tijd.

De goede winterregens in grote delen van de Westkaap, de vele koude uren en weersomstandigheden in het voorjaar hebben bijgedragen aan een goede fruitzetting bij alle steenfruitcategorieën. Hoewel het nog zeer vroeg in het seizoen is, zijn we zeer optimistisch over de verwachte aantallen abrikozen en pruimen, die weer terug zullen komen op het normale niveau. De droogte, die de regio Little Karoo de afgelopen jaren heeft geteisterd, is nog niet helemaal voorbij maar de beschikbaarheid van water is verbeterd en de omstandigheden zijn gunstiger dan de voorgaande twee seizoenen. 

De eerste exportraming wijst op een toename van de aantallen ten opzichte van vorig seizoen. De vroege rassen zullen naar verwachting 7 tot 10 dagen later worden geplukt dan vorig jaar. De abrikozenoogst zal waarschijnlijk 23% hoger uitvallen dan vorig seizoen, hetgeen vooral te danken is aan het feit dat de aantallen Imperial en Palsteyn weer terugkomen op het gemiddelde exportniveau. De fruitzetting ziet er veel beter uit en omdat er meer water beschikbaar is voor irrigatie in Little Karoo wordt er op een toename van de aantallen abrikozen gerekend. 

De exportaantallen nectarines zullen naar verwachting toenemen van 5 mln dozen vorig seizoen tot 5,6 mln dozen dit jaar. Deze groei kan worden toegeschreven aan het feit dat jonge boomgaarden productief worden, met name die van middellate rassen, evenals aan de gunstige weersomstandigheden. Ook de perzikenoogst zal weer terugkomen op het normale niveau met een groei van 5% ten opzichte van vorig jaar. 

Pruimentelers rekenen op een groei van 22% van de export waarmee de pruimenexport weer terugkomt op het normale niveau. De afgelopen twee seizoenen hadden de droogte en de hitte in het voorjaar hun weerslag op de oogst. De goede weersomstandigheden van dit jaar hebben een gunstig effect gehad op de fruitzetting en telers zijn positief over het seizoen. 

Zuid-Afrikaanse steenfruittelers, -verpakkers en -exporteurs streven naar het leveren van een product met een voortreffelijke smaak en van een uitmuntende kwaliteit. De logistieke keten is weer wat genormaliseerd en er is veel aandacht besteed aan het verbeteren van de efficiëntie in alle grote havens van waaruit het steenfruit wordt verladen. De sector is ervan overtuigd dat de logistieke uitdagingen die zij het afgelopen jaar heeft ervaren als gevolg van de Covid-19-pandemie tot het verleden behoren en kijkt uit naar een fantastisch seizoen. 

Hortgro zal de oogstramingen regelmatig bijstellen om alle belanghebbenden op de hoogte te houden. 

 

Voor meer informatie: 
Jacques du Preez
HortGro
Tel: +27 021 870 2900
Email: jacques@hortgro.co.za  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven