Vlaamse onderzoekers gaan 'outside the box'

"Mooie knolvenkel, koolrabi en groene selder op mobiele gotensysteem"

Het telen op een Mobiele Goten Systeem  (MGS) is vooral bekend voor de teelt van bladgewassen en kruiden, maar de mogelijkheden zijn veel ruimer. Op het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw lag in het voorjaar van 2019 een verkennende proef aan met selder, koolrabi, venkel, rode biet en koolgewassen.

Dat er mogelijkheden zijn om alternatieve gewassen op mobiele goten te telen is duidelijk, dat er nog onderzoek nodig is om de teelttechniek te optimaliseren ook, zo concluderen de onderzoekers na het onderzoek in het kader van het project 'Verkenning van het potentieel van innovatieve teelten in Oost-Vlaanderen'. Knolvenkel, koolrabi en groene selder deden het alvast erg goed in deze proef.

Teelttechniek optimaliseren noodzakelijk
Er werden negen soorten groenten opgekweekt op het (MGS) (Tabel 1). Het doel van deze demonstratieve proef was om een eerste ervaring op te doen en na te gaan welke gewassen potentieel hebben voor een teelt op mobiele goten onder glas. Er werd geplant op 25 maart 2019, de knolvenkel en koolrabi werden geoogst op 7 mei 2019, alle andere gewassen op 17 mei 2019.

In deze proef werden alle gewassen gelijk behandeld: klimaat en irrigatie werden dus niet gewasspecifiek gestuurd. Een werkpunt voor de toekomst is zeker het ontwikkelen van een teeltspecifiek voedingsrecept voor elk van deze gewassen, aldus de onderzoekers.

"Ondanks dat de EC van de voedingsoplossing en het recept niet aangepast werden per teelt en deze gelijk waren aan de voedingswaarden voor sla, hebben we weinig fysiologische gebreken opgemerkt. Alleen de bleekselderij vertoonde duidelijk hartrot naar het einde van de teelt toe. Het blad van de boerenkool was ook te bleek van kleur. De andere koolgewassen hadden wel een mooie, donkere bladkleur. Al was er bij de bloemkool op het omhullend blad wel een bruin randje te zien. Verder onderzoek kan deze fysiologische gebreken verhelpen."

Mooie knolvenkel, koolrabi en groene selder op MGS
Een aantal gewassen deden het in deze proef erg goed (Tabel 2). De knolvenkel, koolrabi en groene selder spanden hier duidelijk de kroon. Met een gemiddelde doorsnede van net geen 10 cm en gemiddeld gewicht van 370 gram (zonder blad) kon een mooi gevormde knolvenkel geoogst worden.

Ook de koolrabi deed het goed en had bij oogst een gemiddelde doorsnede van 11,5 cm en een gemiddeld gewicht van 585 gram, zonder blad. De bleekselderij vertoonde te veel hartrot bij oogst, maar de groene selder had hier geen last van. Na aftoppen op kistlengte bleef een mooie selder van gemiddeld 626 gram over. 

Links: Knolvenkel deed het erg goed. Rechts: Bloemkool geteeld op MGS 


Klik hier voor vergroting.

Koolgewassen zijn een uitdaging
Voor de knolselder en broccoli was de proefperiode te kort om een mooi product te kunnen oogsten. Ook voor de bloemkolen had de oogst iets later mogen vallen maar het gewicht van vooral de koolplanten op het systeem zette de goten echter onder druk. De planten vielen scheef waardoor ook de goten de neiging hadden om te kantelen en het oogsttijdstip niet meer lang uitgesteld kon worden. Toch konden er bloemkolen met een gemiddeld gewicht van 366 gram met een gemiddelde overmeten lengte van 25 cm geoogst worden. 

Het oogsttijdstip van de bloemkolen kon niet langer worden uitgesteld doordat de goten de neiging hadden om te kantelen. De boerenkool groeide weelderig op het MGS systeem, bij oogst werden de bladeren opgesplitst in lange (35-60 cm) en korte (<35 cm) bladeren, volgens de productnormen van de veiling. Per plant kon gemiddeld een kleine 500 gram lange en bijna 50 gram korte bladeren geoogst worden. 

Rode biet stelde wat teleur in deze proef, de bovenkant van de bietjes die boven het perspotje uitstaken, verkurkten, wat de bietjes niet zo’n aantrekkelijk uiterlijk gaf. Geen enkele van de rode bieten waren echter hol, dus allen mooi gevormd. 


De bovenkant van de rode biet was verkurkt. 

Potentieel voor alternatieve teelten
Voor een eerste verkennende proef zijn de resultaten uit dit onderzoek veelbelovend, aldus de onderzoekers. "Zeker knolvenkel, koolrabi en selder doen het goed, koolgewassen zijn echter een uitdaging. Het telen van alternatieve gewassen op het MGS systeem kan misschien interessant zijn als teeltverruiming en om tijdens een bepaalde periode van het jaar een te beperkte aanvoer uit open lucht op te vangen." 

Verder onderzoek om de teelt te optimaliseren en een economische evaluatie van deze teelten zijn volgens de onderzoekers nodig om de stap naar de praktijk op termijn te kunnen maken. En misschien zijn er nog andere teelten kandidaat om op de mobiele goten te groeien.

Bron: PCG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven