"Goedkoper koelen met een robuust boerensysteem"

De nieuwe mechanische koeling van Tolsma-Grisnich in de bewaarplaats van Peter Holster moest samenwerken met de bestaande installatie van een ander merk. Na bijna een vol seizoen koelervaring is de pootgoedteler zeer tevreden. “Het is precies geworden wat ik wilde.”

Toen Peter Holster in 2017 een nieuwe kistenbewaring voor zijn pootaardappelen liet bouwen, wist hij al dat er later nog een mechanische koeling in zou komen. Bevestigingspunten voor de verdampers en de condenswaterafvoeren werden bij de nieuwbouw al aangebracht. Maar toen het in 2019 zo ver was, deed zich een complicatie voor. De leverancier van zijn bestaande bewaarinstallatie ging failliet.

“Ik wilde – hoe dan ook – naar de situatie dat ik voor alles bij één bedrijf terecht zou kunnen als er eens iets was. Dus niet voor de schakelkast en de sensoren naar de ene partij en voor de koeling en de bewaarcomputer naar een ander.” Na een offerteronde met meerdere partijen koos Holster voor Tolsma. “Ik had een goed gevoel bij hun aanbieding”, verklaart hij zijn keuze. “En dat is uitgekomen. Ze hebben een installatie neergezet waar ik prima over te spreken ben.”

Hoog rendement
Holster koos in samenspraak met Tolsma voor de Green Cool Unit (GCU) 45 waarbij het getal het koelvermogen aangeeft. Tolsma-adviseur Paul den Engelsen die bij het interview aanwezig is, legt uit: “De GCU 45 is een zogenoemde direct koeling. Een dergelijk systeem is bij uitstek geschikt voor situaties met een beperkt aantal cellen en niet te grote temperatuurverschillen tussen de cellen. Overigens is de aansluitwaarde maar ongeveer 20% van het koelvermogen. Dat komt door het hoge rendement van de installatie.”

Het grootste voordeel van deze installatie is hun eenvoud, aldus Den Engelsen. “Het zijn moderne installaties maar zonder poespas. De eenvoud maakt de installatie goedkoper en de aanleg en de afstelling zijn makkelijker. Het zijn robuuste boerensystemen.” Holster bevestigt: “Het is bij wijze van spreken ‘plug and play’. Je moet natuurlijk wel zelf je koelstrategie bepalen maar ik heb me er na de eerste instructie grotendeels zelfstandig mee gered.”

Kwaliteit laswerk
De koelinstallatie van Holster maakt gebruik van een natuurlijk koudemiddel. Bij de GCU-serie van Tolsma is dat propaan. “Dat koudemiddel past prima bij deze directe koelinstallatie en geeft in de huidige veranderende klimaatomstandigheden een grotere bedrijfszekerheid dan CO2 als koudemiddel”, vertelt Den Engelsen. “Je werkt met een lage druk en de inhoud van het systeem is beperkt. De leidingen en het laswerk zijn van zeer hoge kwaliteit. Ons installatiewerk voldoet aan de modernste veiligheidsvoorschriften.” Holster ziet nog meer voordelen: “Natuurlijke koudemiddelen zijn milieuvriendelijker en goedkoper.”

Bestaande installatie
Zoals gezegd moest Holsters nieuwe koeling samenwerken met een reeds bestaande bewaarinstallatie van een ander merk. “Dat maakte het wel een bijzonder opdracht”, aldus Den Engelsen, “Maar het is met betrekkelijk kleine ingrepen gelukt. Er waren kleine aanpassingen nodig om de bestaande temperatuurvoelers te kunnen hergebruiken. En we moesten een PLC in de schakelkast vervangen voor de koppeling met onze Vision Control bewaarcomputer. Maar daar bleef het bij.”

Sterke troef
De bediening via de Vision Control vindt Holster zelf een van de sterkste troeven van zijn nieuwe koelinstallatie. “Het is allemaal heel gebruiksvriendelijk. De computer laat precies zien wat er gebeurt in de bewaring. Je kunt mooi het bewaarregime volgen. En als je fouten maakt bij de instellingen, komen er automatisch helpteksten in beeld. De handleiding zit als het ware in de computer.” Omdat er sinds kort zonnepanelen op zijn bewaarloods liggen, gaat Holster gebruik maken van een speciale module van de Vision Control die regelt dat de installatie optimaal gebruik maakt van eigen groene stroom. “En we kunnen het systeem desgewenst uitbreiden met een module die rekening houdt met de weersverwachting en fluctuaties op de energiemarkt”, vult Den Engelsen aan.

Mooi product
Na driekwart seizoen koelervaring blikt Holster tevreden terug. “Hier zit een tevreden gebruiker. De koeling werkt naar volle tevredenheid en over de bediening is goed nagedacht. Het is een mooi product.” Ook over het hele proces van aanbesteding tot na de oplevering is Holster goed te spreken. “De installatie was eerder klaar dan afgesproken. Dat was een mooie meevaller en daardoor kon ik eerder profiteren van de koeling. En ook het traject ervoor verliep soepel. We zaten snel op één lijn wat betreft mijn wensen en de technische mogelijkheden. Tolsma heeft de situatie ter plekke goed geïnspecteerd om verrassingen uit te sluiten. En een maand na oplevering kwam er spontaan een monteur langs voor een controle. Alles bij elkaar ben ik blij dat ik voor Tolsma heb gekozen.”

Met zijn nieuwe kistenbewaring met Tolsma koeling kan Holster voorlopig vooruit. “Ik ben klaar voor de toekomst, vindt hij. “De koeling voldoet aan de nieuwste milieunormen en ik heb nu nog meer grip op de kwaliteit van mijn product. Ik verbouw hoogwaardig pootgoed en dat verdient een hoogwaardige behandeling.”

Bron: Tolsma


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.