Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meeder zet energieopslag in voor energiehandel en procescontinuïteit

Afgelopen zomer heeft Meeder, in samenwerking met installatiebedrijf Zeggelaar en bouwbedrijf Zwaluwe een energieopslagsysteem van Tesla geïnstalleerd en in gebruik genomen. Scholt Energy is verantwoordelijk voor de dagelijkse exploitatie van het systeem.

“Het is al jarenlang een droom om onze vestiging in Barendrecht 100% duurzaam te maken. De plaatsing van de zonnepanelen en het energieopslagsysteem van Tesla zijn daarom voor ons een logische investeringen. In de toekomst zullen er nog veel meer dingen mogelijk worden om de droom werkelijkheid te laten worden", aldus Olav Sonneveld, DGA van Meeder.



Hoe werkt het?
Het bedrijf plaatste eerder zonnepanelen op het dak van de vestiging in Barendrecht. Wanneer de opwek van de zonnepanelen groter is dan het interne verbruik, wordt de ‘overtollige’ elektriciteit opgeslagen in het energieopslagsysteem. Deze elektriciteit wordt verhandeld op de energie- en balanceringsmarkten.

Omdat Meeder werkt met verse producten, is een andere belangrijke functie van het systeem dat kritische productieprocessen tijdens een eventuele stroomuitval voortgezet kunnen worden. Het opslagsysteem vervangt op dat moment de milieuvervuilende dieselgenerator en zorgt voor een verbeterd rendement.

Het opslagsysteem heeft een capaciteit van 1 MWh. Deze capaciteit staat gelijk aan 24 uur stroom voor 100 huishoudens of 80.000 smartphone batterijen. De installatie van de batterij zorgt ook voor een reductie van de CO2-uitstoot.

“We leveren dagelijks verse producten als groenten en fruit aan onze klanten. Het past bij onze visie om dit betrouwbaar maar vooral ook duurzaam te doen. Zo investeerden we in zonnepanelen, rijden we steeds meer elektrische en nemen we energiebesparende maatregelen op onze koelsystemen. Dit systeem is niet alleen een nieuwe stap in het verduurzamen van de onderneming maar ook het betreden van een nieuwe markt waarin we slimmer om gaan met energie", zegt  Albert Engels, Director Operations Meeder.



Advies en sturing
Scholt Energy beheert en analyseert het in gebruik genomen systeem in opdracht van Meeder en haalt er maximaal rendement uit door de exploitatie van het systeem op de energie- en balanceringsmarkten. De opgeslagen elektriciteit wordt namens Meeder verhandeld en door de netbeheerder flexibel ingezet. Door op de juiste momenten elektriciteit op te slaan en te verkopen aan de markt, ontstaat er meer balans op het netwerk en voor Meeder een interessant verdienmodel.

“Het project bij Meeder is een heel mooi voorbeeld van een commerciële investering in een energieopslagsysteem, waarbij de combinatie is gemaakt tussen inzet op de flexmarkten en de noodstroomfunctionaliteit. Hiermee bouwen we verder aan onze pool met het grootste aantal individuele batterijen op de Nederlandse FCR markt", vertelt Bert Eissen, Business Manager Scholt Energy.

Bron: Scholt.nl 

Publicatiedatum: