Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers starten de oogst met goede vooruitzichten

Niedersachsen oogst dit jaar volop boerenkool

De kwaliteit van boerenkool is dit jaar tevredenstellend volgens het Landbouwschap Niedersachsen en de gewassen zijn gezond. De groeiomstandigheden voor de wintergroente waren passend. De boerenkool profiteerde in het bijzonder van de zomerse temperaturen in de maand september. De wintergroente moest echter wel, daar waar niet voldoende neerslag was gevallen, extra geïrrigeerd worden. In enkele regio's van Niedersachsen is de oogst reeds in volle gang.

De ongewisheid van de coronapandemie leiden ook bij de afzet van boerenkool tot onzekerheden: laten de verdere ontwikkelingen van de infectiecijfers dit jaar de traditionele koolwandelingen bijvoorbeeld toe? Er bestaat de hoop dat – ongeveer net zoals eerder dit jaar bij asperges – een eventueel afnemende vraag in de horeca gecompenseerd wordt door een stijgende vraag vanuit de privéhuishoudens en daarmee de afzet op weekmarkten, in boerderijwinkels, in supermarkten en bij discounters licht toeneemt. 


Kwaliteitscontrole ter plaatse op het veld / Foto: LWK Niedersachsen

Niedersachsen & Nordrhein-Westfalen pioniers in de boerenkoolteelt
Volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek waren er in het afgelopen jaar in Niedersachsen 209 bedrijven die op in totaal 429 hectare boerenkool teelden. De oogst lag op 7.571 ton. Daarmee is Niedersachsen koploper, vlak gevolgd door Nordrhein-Westfalen (7.288 ton). In heel Duitsland hebben 1.180 bedrijven op circa 1.010 hectare 16.652 ton boerenkool geoogst.

Vroeger werd boerenkool niet voor de eerste vorst geoogst. Dit omdat de eerste vorst zorgde voor de omzetting van zetmeel in suiker en de afbraak van bitterstoffen in de plant. Beide processen vonden alleen bij temperaturen onder nul plaats. Bij de nieuwere rassen die tegenwoordig geteeld worden, zijn alleen lage temperaturen reeds voldoende om ervoor te zorgen dat de boerenkool goed smaakt. 

Bron: LWK Niedersachsen

Publicatiedatum: