Luis Montañés, Benihort:

"In november en december verwachten we een kwart meer sinaasappelen en clementines"

"Twee weken geleden zijn we begonnen met de pluk van de eerste Marisol clementines en op donderdag 15 oktober zijn we gestart met het verpakken van de eerste volumes", zegt Luis Montañés, commercieel directeur van de afdeling Citrus binnen de telersvereniging Benihort uit de Spaanse provincie Castellon.

“Deze week willen we van start gaan met de eerste Clemenpons- en Arrufatina-mandarijnen. In de laatste week van oktober zijn we van plan om op volle sterkte te draaien, met praktisch al onze plukkers in de boomgaarden, om ons sterproduct, de Clemenules, binnen te halen”, voegt hij eraan toe.

De coöperatie uit Castellon raamt in 2020/2021 bijna 50.000 ton citrus op de markt te brengen en op het hoogtepunt van het seizoen zullen er meer dan 500 mensen aan het werk zijn in het pakstation van de organisatie.

"We onderscheiden grofweg twee periodes in ons citrusjaar. In november en december verwachten we ten opzichte van vorig jaar een toename van de Navelina-sinaasappelen met 30% en van de Clementines met 25-30%. Daarbij moeten we wel opmerken dat er vorig seizoen veel minder volumes waren. Dit jaar halen we opnieuw het niveau van 2018-19 en dat was een zeer productief seizoen. In het tweede deel is het dan de beurt aan de Lanelates, waarvan de oogst ook ruimer zal uitvallen maar niet met zulke percentages als bij de Navelina’s en Clementines, en aan de Valencia’s, met volumes die zelfs vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar”.

Het citrus van Benihort is voor 90% bestemd voor de export naar Europa, terwijl de overige 10% in Spanje wordt afgezet. De belangrijkste markten zijn Frankrijk, Duitsland, Nederland, Polen, Tsjechië en de Scandinavische landen. De afzet op de Britse markt ziet er minder rooskleurig uit. “Vanaf 1 januari 2021 geldt er een tarief van 16% op de Spaanse export. De Clementines zullen daar geen last van ondervinden, want hun seizoen is dan min of meer afgelopen, maar in het tweede deel van het citrusjaar zullen we de impact van de invoerrechten waarschijnlijk wel voelen”, zegt Montañés.

De coöperatie Benihort blijft groeien. Tijdens de algemene vergadering in juli werd immers een uitbreiding van het teeltgebied goedgekeurd. “We zullen nu ook buiten de grenzen van de Valenciaanse Gemeenschap treden, zodat onze partners ook hun productie van percelen in andere gewesten bij ons kwijt kunnen. Dat zal zeker zorgen voor een aanzienlijke toename van het aantal kilo's”, aldus de algemeen directeur Guillermo Edo Barreda.

De telersvereniging heeft onlangs ook geïnvesteerd in het distributiecentrum met een ruimere oppervlakte voor het klaarmaken van de bestellingen en de bouw van een koelkamer met een capaciteit van een volume voor 10 vrachtwagens. En geheel volgens het Strategisch Plan 2016/2020 van de organisatie, dat voorziet in de aanplant van nieuwe rassen, is er al een aanzienlijke hoeveelheid late variëteiten geplant, zowel van mandarijnenbomen zoals Nadorcott en Tango, als van sinaasappelbomen.

“We zijn erg enthousiast over het komende seizoen, maar laten we hopen dat de pandemie zo min mogelijk invloed mag hebben op ons dagelijkse werk. Hopelijk is de vraag hoog en wordt er veel citrus geconsumeerd, zodat onze leden een goede prijs krijgen voor hun waar”.

 

Voor meer informatie:
Luis Montañés 
Benihort

Polígono Industrial El Collet
12580 Benicarló (Castellón) - Spanje
Tel: + 34 964470450
coop@benihort.com
www.benihort.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven