Fyffes kondigt Human Rights Mitigation Action Plan aan

In haar voortdurende streven naar het respecteren van mensenrechten heeft Fyffes haar eerste bedrijfsbrede effectbeoordeling inzake mensenrechten uitgevoerd in januari 2020, die was afgestemd op de Beleidslijnen voor Bedrijven en Mensenrechten van de Verenigde Naties, uitgevoerd door haar partner BSR. Eerder dit jaar publiceerde Fyffes ook al een beleidsverklaring: Global Human Rights Policy and Statement. 

Naar aanleiding van deze effectbeoordeling heeft het Fyffes Global Sustainability Steering Committee recent het Human Rights Mitigation and Management Plan van het bedrijf goedgekeurd dat een raamwerk biedt voor het constateren, verminderen en oplossen van gesignaleerde risico's voor de mensenrechten.

Fyffes koos vijf landen uit voor het maken van een grondige analyse: Belize, Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek en Honduras. Deze landen werden gekozen vanwege hun belang voor Fyffes en hun potentiële risicoprofiel.

Hieruit kwamen drie aandachtsgebieden naar voren waar Fyffes onmiddellijke actie heeft ondernomen: 'toegang tot een klachtenmechanisme', 'kinderarbeid' en 'geweld tegen arbeidsmigranten en gedwongen arbeid'.

In reactie op deze zaken heeft Julie Cournoyer, Fyffes global director of sustainability, het volgende gezegd: "In april 2019 heeft Fyffes al een wereldwijd onafhankelijk klachtenmechanisme geïmplementeerd dat beschikbaar is in de talen van de werknemers en toegankelijk is per telefoon of online. Voor ons mitigatieplan hebben we besloten om intern een bredere campagne te voeren om er zeker van te zijn dat al onze werknemers op de hoogte zijn van deze klachtenlijn."

"Vanwege de grote negatieve impact van kinderarbeid op kinderen tolereren we geen gebruik van kinderarbeiders of gedwongen arbeid noch de uitbuiting van kinderen in onze bedrijven of toeleveringsketens. Uit onze beoordeling moeten specifieke gevallen van kinderarbeid nog blijken. We hebben systemen geïmplementeerd om er zeker van te zijn dat onze leveranciers adequate maatregelen nemen om kinderarbeid te voorkomen. We hebben echter een Child Lasbour Remediation Protocol geïntroduceerd, zodat we snel in kunnen grijpen wanneer we dit vast zouden stellen." 

“Fyffes heeft al goede praktijken geïmplementeerd inzake arbeidsmigranten maar we werken aan maatregelen om er zeker van te zijn dat werknemers zich bewust zijn van hun rechten en dat hun rechten worden gehandhaafd met name met betrekking tot de risico's van Haïtiaanse migranten in de Dominicaanse Republiek." 

Een overzicht van de hoofdpunten uit het Fyffes Human Rights Mitigation Plan: 

  • Opstellen en verspreiden van het Fyffes Global Child Labour Remediation Protocol
  • Samenwerking met bestaande vakbonden en werknemersorganisaties voortzetten en managers informeren over vrijheid van vereniging
  • Implementeren Fyffes Gender Equality Program, doelen en gendergerelateerde training
  • Aanbieden van training over veiligheid en community-projecten om veiligheidsrisico's te verminderen
  • Uitvoeren van behoeftenanalyse om gezondheidsgerelateerde kwesties en oplossingen te bepalen
  • Faciliteren capaciteitsopbouw voor kleine teeltbedrijven en versterken klimaatbestendigheid eigen bedrijven 
  • Het blijven ondersteunen van het Living Wage-initiatief voor leefbare inkomens
  • Uitbreiden trainingen voor werknemers en het bewustwording creëren met  betrekking tot de Fyffes Ethics Hotline en dit uitbreiden naar leveranciers en stakeholders
  • samenwerken met Ngo's om kwetsbare positie van Haïtiaanse migranten in de Dominicaanse Republiek te versterken

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.