Vertraagde start, maar bovengemiddeld seizoen verwacht

Kou zorgt voor optimale groei Zuid-Afrikaanse tafeldruiven

In de regio van de Orange River werden de vroege druivenrassen zeven tot tien dagen later geoogst dan in het vorige seizoen en de rassen in het midden van het seizoen hebben drie of vier dagen vertraging opgelopen. Dit geldt echter niet voor alle druiventelers in deze regio; sommigen zeggen dat ze het gebruikelijke schema volgen. Voor late seizoensrassen wordt een normale startdatum verwacht.

Het weer in deze regio was beduidend kouder dan normaal, als gevolg van sterke koudefronten boven de West-Kaap deze winter. De invloed van de Kaapse kou had ook gevolgen voor het zuidelijk gelegen Namibië, aangezien in de Aussenkehrvallei het begin van het tafeldruivenseizoen naar verwachting ook met ongeveer vijf tot zeven dagen zal worden uitgesteld, met een start rond week 46.

Met het huidige warme weer is de situatie in Namibië en regio van de Orange River weer normaal geworden. In de Noordkaap is de thermometer deze week gestegen naar 42°C. Het warme weer kan weer invloed hebben op het verdere verloop van het tafeldruivenseizoen. De komende drie weken zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de kleur in de late rassen.

In Limpopo, het vroegste tafeldruiventeeltgebied van Zuid-Afrika, zullen de eerste druiven naar verwachting in week 45 aankomen.

In Namibië hebben de druiven van de vroege rassen een goede groei doorgemaakt. De druiven hebben een diameter tussen 14 en 18 mm, omdat het koelere klimaat tijdens de celdeling hun ontwikkeling heeft bevorderd, aldus een teler. Deze teler verwacht dan ook dat het een zeer goed seizoen wordt, dat boven het gemiddelde lijkt te liggen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.