1-MCP verlengt houdbaarheid van appelen in de opslag

De appel is een schoolvoorbeeld van een 'ademende' vrucht die na de oogst verder rijpt. Het zetmeel verandert geleidelijk aan in suikers, de zuurgraad daalt en de appel kleurt geel, waarbij het vruchtvlees zacht wordt. Pas dan komt de karakteristieke smaak van de appel echt tot zijn recht. In het volgende stadium, wanneer de appel wordt bewaard, worden de voedingsstoffen opgebruikt. De appel wordt nog zachter en bederft op den duur. De meeste appelvariëteiten kunnen koel bewaard worden en het gebruik van 1-MCP (1-Methylcyclopropeen) kan de houdbaarheid verder verlengen.

Het gebruik van 1-MCP kan de stofwisseling van de appel en de ethyleenproductie aanzienlijk vertragen. De appel stopt effectief met ademen en de piek van de ethyleenproductie wordt vertraagd. 1-MCP houdt de appel stevig met een optimaal suikergehalte, waarbij ook de kleur van de appel wordt behouden. Bovendien kan 1-MCP de vorstschade in de koelcel en de schade door plantenziektes verminderen en zelfs elimineren.

In het algemeen geldt dat hoe eerder de appelen na de oogst met 1-MCP worden bewerkt, hoe efficiënter de houdbaarheid kan worden verlengd. Voor een optimale werkzaamheid van 1-MCP is een juiste voorkoeling noodzakelijk, waarbij er geen grote temperatuurverschillen zijn voordat de appelen in de koeling worden opgeslagen.

Daarnaast speelt ook het beheer van de koelruimte een rol in de werking van 1-MCP. Als de koelopslag wordt gedesinfecteerd met kaliumpermanganaat of zwavel, dan moet de opslag gedurende twee dagen op 0°C worden gehouden voordat de voorgekoelde appelen in de ruimte worden geplaatst. De appelen moeten zo worden gestapeld dat de lucht ertussen kan bewegen. Zodra alle appelen in de koelruimte zijn geplaatst, kan de temperatuur worden aangepast.

Nadat de appelen 10 dagen in de koeling liggen, kunnen ze behandeld worden met 1-MCP. De appelen die met 1-MCP zijn behandeld kunnen ongeveer 6 tot 12 maanden in de opslag blijven. De appelen blijven stevig en het suikergehalte is hoger dan bij appelen die in geklimatiseerde ruimtes worden bewaard. De appels moeten met 1-MCP worden behandeld voordat ze gaan ademen, anders is het effect minder sterk. Na de behandeling moeten de appelen op dezelfde temperatuur worden bewaard als appelen in geklimatiseerde ruimten. Voor de meeste appelsoorten ligt de voorkeurstemperatuur rond de 0°C. De concentratie van 1-MCP is niet hetzelfde voor verschillende appelvariëteiten, maar voor de meeste ligt deze rond de 1μL/L. Het effect van 1-MCP op verschillende appelsoorten is als volgt:

Gala
1-MCP helpt het metabolisme en de ethyleenproductie van Gala-appelen te remmen, of het nu gaat om grootschalige gekoelde opslag of om kleinere experimentele opslagruimtes. Uit gegevens blijkt dat onbehandelde appelen een hardheid hebben van 6,3 kg per vierkante cm, terwijl appelen die behandeld zijn met 1-MCP een hardheid hebben van 8 kg per vierkante cm, zelfs na 120 dagen opslag. 1-MCP zorgt duidelijk voor het behoud van de hardheid van Gala-appelen in de opslag. Zo verlengt 1-MCP de houdbaarheid van Gala-appels en blijft de kwaliteit van het product behouden.

Fuji
De Fuji-appelen zijn het meest succesvolle voorbeeld van een 1-MCP behandeling in China. Bovendien brengt dit de kostprijs van gekoelde opslag omlaag in vergelijking met de kostprijs van opslag in geklimatiseerde magazijnen, waardoor de 1-MCP behandeling op grote schaal wordt toegepast door Fuji-appelhandelaren. Onderzoek heeft aangetoond dat 1-MCP de stofwisseling en de ethyleenproductie in Fuji-appelen aanzienlijk kan remmen, zowel bij gekoelde opslag als bij kamertemperatuur.

Chesen BioChem
Chesen BioChem is een internationaal chemisch bedrijf met twee fabrieken en een onderzoekscentrum in de Chinese stad Hefei.Het bedrijf is nog geen geregistreerde leverancier van 1-MCP producten op overzeese markten, maar het bedrijf is wel op zoek naar gelicentieerde retailers die geïnteresseerd zijn in samenwerking.

Voor meer informatie:
Cathy
Chesen BioChem Co., Ltd.
+86 181 3360 9421 
sales@chesenbio.com 
www.chesenbio.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven