Kruisdisteloesterzwammen zijn in Europa nog een bijzonderheid, maar ook hier neemt de belangstelling voor exotische paddenstoelensoorten steeds meer toe. Voor het Zuid-Koreaanse/Chinese bedrijf Mushroom Park was de stijgende vraag naar kruisdisteloesterzwammen in Europa een reden om de stap naar Duitsland te wagen. Om precies te zijn naar Torgau in Sachsen, waar in april 2015 Mushroom Park GmbH Duitsland werd opgericht.
Voor het bedrijf was de aankoop van het terrein een regelrechte gelukstreffer, want de infrastructuur voor de toekomstige fabriekshallen was reeds voorhanden. "Alle leidingen waren al gelegd, wat voor ons natuurlijk een groot voordeel was. Daar kwam bij dat de stad Torgau van begin af aan zeer voor ons open stond en ons werkelijk goed ondersteund heeft tijdens het gehele proces“, vertelt Sanghun Kim, verkoop- en kwaliteitsleider van de vestiging Torgau, in een interview met BDC. Het doel van het bedrijf is om zich op de Duitse markt te vestigen en de eigen producten in de toekomst ook naar andere Europese landen te leveren.
Momenteel richt men zich in Torgau alleen op de kruisdisteloesterzwam. "Voor ons geldt dat we hier eerst maar eens de kruisdisteloesterzwam bekendheid willen geven als consumptiepaddenstoel. Wanneer de vraag groot genoeg is en het goed loopt, willen we ook nog andere paddenstoelensoorten in ons assortiment opnemen. Welke dat zullen zijn, hangt er helemaal vanaf wat de Europeanen graag eten“, vertelt Sanghun Kim lachend. Bouwkundig gezien zijn de mogelijkheden hiervoor al lang voorhanden, want momenteel gebruikt het bedrijf qua oppervlakte slechts een kwart van dat wat op het terrein mogelijk zou zijn. Alleen voor de kruisdisteloesterzwam zou een teelt van rond de 30 ton per week haalbaar zijn als de vraag dit toelaat.
Alles onder één dak
De kruisdisteloesterzwammen uit Torgau worden geteeld in een fabriekshal die circa 6600 m2 groot is en twee verdiepingen beslaat. Mushroom Park zet in op verregaande onafhankelijkheid, want vrijwel alles, inclusief substraat, wordt inhouse geproduceerd. Slechts de grondstoffen voor het substraat zoals rijstzemelen en hout worden aangeleverd. De grondstoffen worden samen met water en een speciale receptuur in een mixer samengebracht van waaruit uiteindelijk het substraat in flessen gevuld wordt. De grote menginstallaties hebben een capaciteit voor circa 10.000 teeltflessen. Hierin mogen de kruisdisteloesterzwammen uitgroeien tot grote exemplaren.
Zodra dit functioneert, worden de paddenstoelen regelmatig uitgedund. "We willen paddenstoelen van voldoende kwaliteit telen. Dat lukt echter alleen bij voldoende plaats- en voedingsstoffenaanbod“, benadrukt de verkoopleider. De kleine paddenstoeltjes die het slachtoffer worden van het uitdunnen, belanden echter niet bij het afval, maar worden als mini-kruisdisteloesterzwammen verkocht.
Als de kruisdisteloesterzwammen er klaar voor zijn worden ze – zoals gebruikelijk bij deze paddenstoelensoort – in één golf geoogst. "We hadden een tijdje geprobeerd een tweede golf te oogsten, maar de kwaliteit voldeed echter niet aan onze eisen waardoor we uiteindelijk besloten dit niet te doen", benadrukt Sanghun Kim. Momenteel werken er in de vestiging Torgau 63 medewerkers. Velen van hen zijn reeds sinds de start van de productie in oktober 2019 van de partij. Voor het oogsten en alles wat er er tot aan de oogst van de kruisdisteloesterzwammen moet gebeuren, is er een intensieve inwerking nodig. Dit neemt een medewerker op zich die vier jaar lang in een fabriek in Korea ervaring heeft opgedaan en iedere stap van de teelt beheerst. "We hebben echter op iedere afdeling voormannen die inmiddels zelf hun medewerkers kunnen instrueren“, vertelt Sanghun Kim.
Corona-uitwerkingen
Aangezien al voor de start van de teelt, en daarmee ook voor het begin van de pandemie, alle medewerkers waren aangenomen, vormde de beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten dit jaar geen probleem voor Mushroom Park. "Aangezien al onze medewerkers rondom Torgau wonen, hoefden we ook niet bang te zijn voor een inreisverbod“, aldus de verkoopleider. Voor het jonge bedrijf was de coronacrisis, in het bijzonder aan het begin, desondanks een groot probleem. Tot juni moest de complete teelt stil worden gelegd en moest er voor de medewerkers arbeidstijdverkorting aangevraagd worden.
"De crisis heeft ons in een kritieke periode getroffen. Als paddenstoelenteler is er een bepaalde tijd nodig totdat men zich productietechnisch gezien gestabiliseerd heeft en we waren pas vier maanden aan de gang toen corona toesloeg. Maar nu kunnen we de arbeidstijdverkorting gelukkig weer deels opheffen.“
Met bio naar de toekomst
Voor de nabije toekomst plant Mushroom Park een bio-certificering naar Europese standaard. De eerste pre-audit heeft reeds plaats gevonden. Veel hangt echter van de grondstoffen af die het bedrijf bijkoopt voor de substraatproductie. Niet al deze grondstoffen zijn namelijk in Europa in bio-kwaliteit verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de rijstzemelen. "We proberen daarom ons mengsel aan te passen en proberen steeds weer nieuwe dingen uit. Als we daarmee in staat zijn dezelfde kwaliteit te telen, kunnen we ons ook laten bio-certificeren. Misschien ooit ook niet alleen EU-bio, maar ook volgens de strengere richtlijnen van Duitse bio-verenigingen", verklaart Sanghun Kim.
Voor meer informatie:
www.mushroomparkgmbh.com/