"De voorraden van Zuid-Afrika, Chili en Peru zijn al uitgeput"

Spaanse sinaasappelen krijgen dit seizoen minder concurrentie

De Spaanse provincie Castellon begint het sinaasappelseizoen niet alleen met goede prijzen en volumes die vlot hun weg naar de markt vinden, maar ook met de wetenschap dat de concurrentie van andere landen, en dan vooral van Zuid-Afrika, heel wat minder zal zijn.

Het noordelijk en zuidelijk halfrond lossen elkaar redelijk mooi af, maar het begin van het ene seizoen valt samen met het einde van het andere en vice versa, namelijk in de maanden oktober en mei. Als dat te veel weken aaneen gebeurt, wringt het toch wat op de markt. Maar nu heeft de toename van de wereldwijde vraag naar sinaasappelen vanwege corona – in het begin van de pandemie nam de consumptie in Europa plotsklaps met meer dan 20% toe – de voorraden in Zuid-Afrika en andere landen uitgeput, zodat het seizoen van het zuidelijk halfrond versneld wordt afgerond.

Bronnen uit de sector die door de Spaanse krant Mediterráneo werden geraadpleegd, geven aan dat op 15 oktober waarschijnlijk de laatste Zuid-Afrikaanse mandarijnen in Castellon zijn aangekomen, terwijl die in andere jaren tot half november aanwezig zijn gebleven op markt. De schappen van de supermarkten kunnen dus vanaf nu zonder problemen gevuld worden met citrus uit Spanje. "Dit jaar zal het fruit van het noordelijk halfrond de markt op het noordelijk halfrond domineren. Het lijkt evident, maar dit is niet altijd zo geweest", luidt het.

Ook Carles Peris, algemeen secretaris van de telersvereniging Unió de Llauradors, treedt die stelling bij. "Dit jaar hebben onze concurrenten in de zomer meer product dan ooit afgezet. Niet alleen Zuid-Afrika, maar ook andere landen, zoals Chili of Peru, hebben hun voorraden reeds uitgeput", zegt hij. "We moeten al enkele jaren teruggaan voor zo’n goed seizoensbegin, met goede telers- en marktprijzen, waar elke schakel in de keten mee van profiteert. De markt is levendiger dan ooit."

Enrique Ribes, secretaris-generaal van de Unie van Exporteurs (Asociex), geeft aan dat de concurrentie dit jaar ook meer heeft afgezet in de Verenigde Staten, een land waartoe de telers van Castellon geen toegang hebben vanwege de importtarieven opgelegd door Donald Trump.

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven