Verse munt mogelijke oorzaak van shigella-uitbraak

Een uitbraak van shigella in Denemarken die meer dan 40 mensen heeft getroffen, werd waarschijnlijk veroorzaakt door geïmporteerde verse munt. In augustus en september kregen 44 Denen last van ernstige darmklachten. Dertien mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. De meeste patiënten wonen in Hovedstaden.

Het Statens Serum Institut (SSI) onderzocht de uitbraak samen met de Deense Dienst voor Diergeneeskunde en Voeding (Fødevarestyrelsen) en het DTU Voedselinstituut. Uit onderzoek bleek dat de meeste patiënten van half tot eind augustus verse munt hadden gegeten die was gekocht bij plaatselijke groenteboeren of bazaars in en rond het gebied van Kopenhagen. Vanwege de korte houdbaarheid van het kruid wordt gedacht dat er geen besmette producten meer op de markt zijn en dat er geen risico bestaat dat er nu nog meer mensen besmet raken.

Van de 36 ondervraagde patiënten hadden er 24 verse munt gegeten voordat de darmklachten begonnen. Van de 24 gevallen hadden 22 het kruid gekocht in een groentewinkel of bazaar. Het werd niet gekocht in winkelketens. In totaal werden 12 verschillende plaatsen genoemd, wat aangeeft dat de bron van de infectie een lokaal verhandeld product was.

De Deense Dienst voor Diergeneeskunde en Voeding heeft de munt in beslag genomen zonder dat de traceerbaarheidsgegevens bekend waren en heeft enkele testmonsters genomen waarvan de resultaten nog niet bekend zijn. Epidemioloog Luise Muller vertelde foodsafetynews.com dat de uitbraak een kans was om de consumenten eraan te herinneren dat verse kruiden altijd grondig moeten worden gewassen voordat ze worden geconsumeerd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven