Zijn zilte groenten de oplossing voor wereldvoedselproblematiek?

Deskundigen zeggen dat de voedselproductie in de komende 30 jaar met 70% moet toenemen om een wereldbevolking te voeden van naar verwachting 9 miljard mensen. Helaas wordt de traditionele land- en tuinbouw geconfronteerd met toenemende waterschaarste als gevolg van klimaatverandering. Zoet water maakt slechts 2 procent uit van al het water op aarde, en in veel gebieden, zoals de landen ten zuiden van de Sahara en het Indische subcontinent (India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka en delen van Nepal, Bhutan, Myanmar en China), is het zoete water echt schaars of zwaar vervuild.

Zelfs regio's die bekend staan om hun regenachtig weer, zoals het Verenigd Koninkrijk, hebben te kampen met een tekort aan regen en een toenemend watergebruik. In mei viel in het Verenigd Koninkrijk slechts de helft van de gemiddelde regenval die het normaal gesproken zou verwachten. Volgens het UK Centre for Ecology and Hydrology was het afgelopen voorjaar de vierde droogste lente die ooit is geregistreerd, en de droogste lente die in veel regio's van Engeland en Wales is geregistreerd.

Om die reden gebruikt een teeltbedrijf aan de westkust van Schotland de Atlantische Oceaan om groenten te verbouwen. Onder leiding van de in Glasgow gevestigde startup Seawater Solutions wordt er zout water in plaats van zoet water gebruikt voor het telen van de gewassen.

"We nemen dit land, dat mogelijk aangetast is door overstromingen of zelfs onder water staat, en bouwen een kunstmatig moeras-ecosysteem waaruit we tegelijkertijd voedsel kunnen winnen," vertelt Yanik Nyberg, oprichter van Seawater Solutions, aan Euronews Living.

Deze gewassen, die halofyten worden genoemd, gedijen in wateren met een hoog percentage zout, vergelijkbaar met halfwoestijnen en zeekusten. Halofyten kunnen worden geconsumeerd of gebruikt als grondstof voor cosmetica, biobrandstoffen en zeeplantenvoer. De brakwatermoerassen waar ze groeien, beschermen de kust tegen overstromingen en erosie en nemen 30 keer meer koolstof op dan regenwouden.

Dowhill Farm, gelegen in Ayrshire, richt zich op soorten als zeekraal en zeeaster voor voedselconsumptie. Hoewel deze ongewone groenten een nichemarkt blijven, verkopen ze ze niet meer alleen aan visverkopers of chique restaurants. De Britse supermarkt Tesco, die zeekraal in de zomermaanden verkoopt, zag de vraag in 2016 met 80% stijgen nadat de plant op verschillende populaire tv-kookprogramma's te zien was.

Volgens Nyberg betekent dit dat halofyten in Groot-Brittanniƫ winstgevend kunnen zijn. Dowhill Farm verkoopt producten voor 22-32 euro per kilo met een opbrengst van 20 ton per hectare. Dat is tien keer zoveel als ze in de vollegrond zouden groeien.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven