Zuid-Afrika: koude winter tempert blauwe bessenoogst

De ongewoon koude winter in Zuid-Afrika heeft zijn tol geëist op de blauwe bessenplantages in delen van Limpopo en Mpumalanga. In deze regio's wordt het meestal niet erg koud, zelfs niet in de winter. De winterse temperaturen zijn in Lydenburg gedaald tot -8°C, terwijl het zachtfruit al bij -1,5°C schade kan oplopen. De kou veroorzaakte bevriezing van de bloesem en jonge vruchten met celbreuk als gevolg.

De blauwe bessen die in deze regio's groeien, hebben hun bloeifase al in de winter. Zo kunnen de blauwe bessen worden geëxporteerd in een periode van het jaar waarin er in het Verenigd Koninkrijk en de EU een goed marktvenster is. Ook de markten in het Midden-Oosten en het Verre Oosten worden steeds belangrijker voor de export van Zuid-Afrikaanse blauwe bessen.

In het noorden van het land is omvangrijke vorstschade opgetreden bij verschillende cultivars. Sommige zachtfruittelers hebben in het begin van het nieuwe seizoen al drie keer te maken gehad met vorst.

De Zuid-Afrikaanse blauwe bessenoogst zal naar verwachting 1.000 ton lager liggen als gevolg van deze vorstschade. Dit zou de totale opbrengst voor dit seizoen op 22.000 ton brengen.

De lage temperaturen hebben ook de Navel-sinaasappelen in de Senwes regio (Marble Hall & Groblersdal) doen bevriezen. Verwacht wordt dat de gevolgen voor de productie ernstig kunnen zijn.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven