Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Netto omzet Vlaamse land- en tuinbouw op hoogste niveau sinds 2013

Tomaat verliezer, aardbei winnaar in Vlaanderen

In 2020 bedraagt de geraamde omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw 5,8 miljard euro. Hoewel corona ook de land- en tuinbouwsector hard trof, hebben de veerkracht en het ondernemerschap van de sector de continuïteit van productie en de globale omzet kunnen verzekeren. Het is belangrijk dat die veerkracht verder versterkt wordt in de relance en het toekomstig beleid, zegt Boerenbond in een persbericht vandaag.

Robuust resultaat
Boerenbond evalueert jaarlijks het productiejaar en maakt een raming van de jaarresultaten. De jaarlijkse omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw in 2020 bedraagt 5,8 miljard euro. Dit is een stijging (0,6%) in vergelijking met 2019. Natuurlijk maskeren de globale omzetcijfers de grote diversiteit en dus ook zeer grote verschillen in omzet, zelfs binnen de hard getroffen sectoren. Waar de coronamaatregelen op het ene bedrijf leidden tot economische en sociale ravage, hebben andere bedrijven de maatregelen relatief goed doorstaan.

Veerkracht en ondernemerschap
De coronapandemie treft de hele samenleving en economie. “De land- en tuinbouw is hier geen uitzondering op, ook al bleef hij als essentiële sector wel ononderbroken verder werken. Veerkracht en ondernemerschap binnen de sector stonden garant voor de continuïteit en globale omzet”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

Toch hebben de coronamaatregelen een aantal sectoren zwaar getroffen. Door de tijdelijke sluiting van de horeca en het afgelasten van evenementen, kelderde de prijs van frietaardappelen. De prijsdaling van deze aardappelen bedroeg maar liefst 66% in vergelijking met 2019. Ook de sierteeltsector werd ernstig getroffen door de coronamaatregelen, met een omzetverlies van 7% ten opzichte van 2019 tot gevolg. Verder speelde het noodgedwongen thuisverbruik in de kaart van witloof en aardbeien die een sterke prijsstijging kenden. 

Droogte en hitte
Ook dit jaar speelden de onvoorspelbare weersomstandigheden de landbouwers parten. De voorjaarsdroogte was dit jaar nadelig voor onder meer graangewassen, hop en vroege groenten in openlucht. De hitte in de zomer zorgde voor slechte kolfvulling bij maïs en voor zonnebrand bij appelen en peren.

Kerende trends?
De globale omzet voor fruit steeg t.o.v. 2019, gedreven door de gunstige prijzen van aardbeien en voor het eerst in jaren ook van appelen en peren.

In 2020 zijn de directe kosten voor de boer ook licht teruggelopen (-0,5%) ten opzichte van 2019. Deze daling is vooral gedreven door de gedaalde energieprijzen.

Relance en toekomstig beleid
“De omzet van 2020 is weliswaar sterk gekleurd door corona, maar de grondvesten van de Vlaamse land- en tuinbouw blijven solide: vruchtbare grond, hoog opgeleide land- en tuinbouwers, een grote diversiteit en een gunstige ligging in het hart van Europa”, besluit Sonja De Becker. “Wel nemen we een aantal belangrijke lessen uit de afgelopen maanden mee. Een beter risicobeheer binnen de sector, meer regionalisering van de waardeketens, verdere digitalisering en een solide overleg tussen producenten en afnemers, gekoppeld aan duurzame investeringen moeten de veerkracht en het ondernemerschap van de Vlaamse land- en tuinbouw versterken in de relance en in toekomstig beleid.”

Klik hier voor het volledige rapport. 

Publicatiedatum: