Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Guy Lesvenan, Miles Import

Stabiele markt voor vrijwel elk type exotisch fruit

Over het algemeen is het in de maanden september tot november vrij rustig op de markt voor exotisch fruit. Op dit moment is de markt voor de meeste producten echter vooral vrij stabiel. “Het hangt allemaal af van de grootte van het aanbod,” legt Guy Lesvenan van Miles Import uit.

Grote vraag naar sinaasappelen vanuit Zuid-Afrika
“De markt is erg stevig voor de sinaasappelen uit Zuid-Afrika. Er is zo ongeveer hetzelfde aantal partijen sinaasappelen naar Europa geëxporteerd als vorig jaar. Er was dus sprake van een redelijk aanbod en de vraag was de hele zomer sterk, vooral naar perssinaasappelen uit Valencia. We hadden te maken met recordprijzen en hadden standaard een voorraadtekort. De grote vraag wordt ook in verband gebracht met het coronavirus.”

De laatste grote partijen sinaasappelen vanuit Zuid-Afrika arriveren volgende week. “De vraag naar sinaasappelen is wat kleiner geworden. Dit heeft geleid tot een prijsdaling van 10%. De markt blijft echter stevig en stabiel. Eind november zal de afzet van perssinaasappelen vanuit Valencia aan inkoopcentra en supermarkten worden afgerond.”

Lege markt voor de pomelo
Een ander belangrijk product voor Miles Import is de pomelo uit Mexico. Guy geeft aan dat er heel weinig aanbod is. “De markt is bijna leeg. We krijgen maar de helft van de bestelde partijen binnen, omdat de vele regenbuien halverwege de maand september in het teeltgebied voor aardig wat problemen hebben gezorgd. Tegen de tijd dat een boot aankomt, is alles binnen 24 of – in het ergste geval – binnen 48 uur afgezet.” Het gebrek aan producten genereert wel constante prijzen die tussen de € 16 en de 18 liggen voor de goede, mooie maten en tussen de € 12 en de € 14/15 voor de kleinere maten.

“Israël is ook begonnen met het exporteren van kleinere partijen. Dit zijn partijen zeer vroege grapefruits die zijn geoogst nog vóór ze rijp waren. Omdat de markt echter leeg is, wordt alles afgezet. Ook Spanje en Turkije beginnen binnenkort aan hun seizoen.”

Behalve Mexicaanse grapefruit biedt Miles Import ook Chinese grapefruit aan. “We zijn drie weken geleden begonnen met de afzet. Aanvankelijk was het fruit nog niet helemaal rijp, maar de laatste 10 dagen was de opbrengst afzetbare grapefruit al veel groter. Net als bij sinaasappel is de markt stevig en stabiel. De prijzen liggen tussen de 10 en de 12 € per doos van 12 kilo. De komende weken arriveren er nog grotere partijen.”

Meer aanbod en minder vraag naar limes 
De limesmarkt kent volgens Guy zowel ups als downs. “In april en mei was de situatie uitzonderlijk. Er was een gebrek aan aanbod. Tegelijkertijd was er vanwege het coronavirus veel vraag naar limes, vooral tijdens de lockdown. Tijdens de zomer zijn de prijzen licht gedaald, maar de markt bleef stabiel. De afgelopen 14 dagen kregen we het gevoel dat de situatie is verhard. De prijzen zijn gedaald en de vraag is minder goed, omdat het minder mooi weer is. Daarnaast is de afgelopen paar weken het aanbod groter geworden, met meer limes vanuit Mexico, Brazilië en Colombia.”

Gebrek aan avocado’s
Miles Import biedt momenteel avocado's aan uit Mexico, Colombia en Kenia. De avocadomarkt is erg sterk. “De afgelopen twee weken was er maar heel weinig aanbod. In Peru loopt het seizoen ten einde. Er zijn veelal grote maten op de markt en er is sprake van een grote vraag naar middelgrote en kleine maten. Er zijn ook heel weinig importavocado’s op de markt vanuit Chili, waar de partijen kleiner zijn dan die van vorig jaar. Chili profiteert van de situatie op de binnenlandse markt en de Amerikaanse markten waar de vraag naar avocado’s zeer groot is. Chili hoeft op deze manier niet veel naar Europa te exporteren. Dit is op alle Europese markten voelbaar en leidt tot erg hoge prijzen. Als reactie hierop zet Mexico avocado's af om het tekort in Europa op te vangen. De markt is bereid om hier een hoge prijs voor te betalen en is momenteel echt heel erg sterk.”

De situatie op de ananasmarkt is zich aan het verbeteren
“Vorige week was het nog moeilijk om onze ananas kwijt te raken. Deze week zijn de partijen kleiner. Dit is meteen te merken aan de situatie op de markt, die al een stuk beter is. Er zijn momenteel stakingen in Costa Rica en dit zal de situatie voor de partijen over twee weken nog steeds beïnvloeden. Als gevolg hiervan zullen de prijzen de komende 14 dagen alleen maar meer gaan stijgen.

Voor meer informatie:
Miles Import
5 rue de la Corderie
94550 Chevilly Larue
France
g.lesvenan@milesimport.com 
www.milesimport.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven