Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

De populaire avocadoteelt begint zijn tol te eisen in Zuid-Portugal

De hausse van de avocadoteelt in de Zuid-Portugese regio Algarve, waar dit fruit op ongeveer 1.600 hectare wordt geteeld, bijna het dubbele van het areaal in 2018, heeft een aanzienlijke impact op de watervoorraden in een gebied waar water een schaars goed is.

De avocadoteelt verbruikt vier keer meer water dan de traditionele gewassen in de regio, zoals sinaasappelen. Naar schatting kunnen 200 hectares avocadobomen tussen de 3,5 en 4,1 miljoen liter water per dag verbruiken, afhankelijk van het seizoen.

Het Portugese Toezichtscomité Droogte meldde onlangs dat de waterbekkens in de Algarve momenteel slechts voldoende water hebben om het tot het einde van het jaar uit te houden.

"We gaan regelrecht een ramp tegemoet, moge dit duidelijk zijn", zo zegt Monica Viana, voorzitster van de antimonocultuur-milieugroep Regenerarte. "De klimaatverandering is een feit. Het is een thema in de hele wereld, en ook hier in de Algarve ontsnappen we er niet aan", zegt Viana, die stelt dat de telers zouden moeten opteren voor traditionele gewassen uit het gebied zoals de olijfboom, de johannesbroodboom of de kurkeik.

"De dag dat de avocado niet meer de marktprijs haalt die hij nu heeft, zullen die percelen aan hun lot worden overgelaten, maar de negatieve impact ervan zal blijven doorwerken", zegt milieuadvocaat Rui Amores.

Een lucratief gewas
Avocadotelers zijn zich bewust van de waterschaarste. Sommigen maken gebruik van teeltmethoden die minder water verspillen en ze dringen er ook bij de regering op aan om actie te ondernemen, maar de aantrekkingskracht van de teelt is zeer groot omdat de avocado heel lucratief is. De telers zetten een kilo sinaasappelen af tegen ongeveer €0,50 eurocent, terwijl een kilo avocado's gemiddeld €2,20 haalt, aldus regionale landbouwautoriteiten. Bovendien zijn de productiekosten lager dankzij de geringere plaagdruk.

"De avocado is echt in, het is het groene goud", zegt José Campos, een jonge avocadoteler. Net als meer dan de helft van de 110 telers in de Algarve, levert hij zijn fruit aan Trops, de grootste avocadohandelaar in Spanje, die de afzet van de volledige oogst van de telers verzorgt. Volgens Duarte Pereira, vertegenwoordiger van Trops in Portugal, werden vorig jaar 2.500 ton avocado's naar Spanje vervoerd, die na verwerking verder geëxporteerd werden landen over heel Europa. Dit jaar verwacht Trops die aanvoer te verdubbelen.

Maar het gebrek aan water kan de avocadodroom in de Algarve misschien wel eerder dan verwacht doen uiteenspatten...

Bron: Reuters / infobae.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven