Juan Bautista Juan, van het Spaanse Frutas Tono, over het seizoensbegin:

"De prijzen van en de vraag naar citrus zijn niet zoals we verwacht hadden"

De Spaanse citrusoogst komt dit jaar met grotere hoeveelheden dan vorig seizoen. Maar ondanks een goede zomer voor het citrus van het zuidelijk halfrond ligt de vraag naar Spaanse clementines ver onder het niveau dat men in coronatijden zou verwachten, ook al is het eigenlijk nog te vroeg om daar al definitieve uitspraken over te doen. “Dit jaar moeten we bovendien in staat zijn de export naar derde landen, zoals China, weer op te krikken”, zo vertelt Juan Bautista Juan, exportmanager van het bedrijf Frutas Tono uit Valencia.

"De oogstprognoses hebben het over 10% meer citrus in vergelijking met vorig jaar. De kanttekening daarbij is wel dat de oogst lager zal uitvallen dan die van twee jaar geleden. We kunnen dus praten van een eerder normaal seizoen als er tenminste geen noemenswaardige schade meer optreedt door bijvoorbeeld ongunstige weersomstandigheden. Van doorslaggevend belang zal het consumptieniveau zijn, want dat bepaalt tenslotte of we voor een seizoen met overaanbod, evenwicht of tekorten staan”, legt Juan Bautista uit.

Eind vorig seizoen waren de prijzen voor citrus hoog door de ongewoon sterke vraag vanwege corona. De inkoop van het fruit bij de telers is dit jaar trouwens zeer vroeg van start gegaan.

“Elk seizoen is anders. Dat is ook dit jaar weer een waarheid als een koe. De consumptie ligt voorlopig ver beneden de verwachtingen. We hadden gedacht dat de coronacrisis voor een betere vraag en hogere prijzen zou zorgen. Maar we moeten ook durven toegeven dat het vorige seizoenseinde echt wel zot was met een vraag en prijzen die we nooit eerder hadden gezien en die we niet licht gaan vergeten. Dat gold overigens ook voor de andere groenten en fruit en andere basisproducten in maart, april en mei, toen de hele voedselketen pal stond en de aanvoer van verse producten in de schappen garandeerde'', zegt de verantwoordelijke voor de export van dit Valenciaanse bedrijf, dat het hele jaar door citrus levert aan zijn klanten dankzij de import van fruit uit het zuidelijk halfrond in de zomer.

Meer clementines en mandarijnen uit Peru en Chili
Dit jaar waren er niet alleen meer Zuid-Afrikaanse clementines en mandarijnen beschikbaar, ook werden de exportrecords van fruit uit Peru en Chili verbroken.

"De export van Peruaanse en Chileense mandarijnen is toegenomen door de goede kwaliteit van het fruit, dat een mooie kleur had, de gepaste maten, een goede smaak en lange houdbaarheid. De consument heeft de seizoensgebondenheid van de mandarijnen overboord gegooid zodat de vraag ook tijdens de zomermaanden blijft toenemen. Zowel Peru als Chili doen het heel goed en die herkomsten worden nu geassocieerd met een kwaliteitsproduct”, zegt Juan Bautista Juan.

“Hoge prijzen voor overzeese sinaasappelen zetten een rem op de consumptie”
"Na de opschorting van de export van Argentijns citrus kregen we plots te maken met prijsstijgingen op de markt, maar algauw werden die pieken afgevlakt tot ze op een niveau kwamen te liggen dat door het lagere aanbod evenwel nog altijd hoger was dan dat van de vorige seizoenen”, herinnert Juan Bautista zich. "De consumptie verminderde ook door de hoge prijzen van de overzeese sinaasappelen. Het is zelfs zo dat de retailers hun producten hebben aangepast naar minder gewicht per eenheid om de prijs van het winkelmandje te drukken", voegt hij eraan toe.


Juan Bautista Juan Gimeno, in het pakstation van Frutas Tono

"Uiteindelijk is de prijs een weerspiegeling van de marktsituatie en als de overzeese sinaasappelen eerder dan normaal op zijn, zullen er helaas Spaanse Navelina's op de markt verschijnen die nog niet voldoen aan de kwaliteitsvereisten. Dat wordt dan een grote vergissing, want het zal ervoor zorgen dat de consument twee keer nadenkt voordat hij een herhaalaankoop doet”, stelt hij.

Vermoedelijk herstel export naar China en vraagteken bij uitvoer mandarijnen naar VK
"Vorig seizoen waren de telersprijzen zo hoog dat er weinig verschil was met de marktprijzen in Europa. Dat is dan ook precies wat de export naar China in voorgaande seizoenen heeft aangemoedigd. Maar de luchtvrachttarieven stegen aanzienlijk zonder dat daar een duidelijke beschikbaarheid van capaciteit tegenover stond. Veel exporteur pasten dan ook, het risico was te groot. De export daalde dientengevolge tot minder dan 10.000 ton, niet eens een derde van de voorgaande jaren”, vertelt Juan Bautista Juan, die denkt dat de zendingen naar China dit seizoen weer zullen aantrekken.

Een ander thema zijn de importtarieven. Terwijl de Amerikaanse invoerrechten op mandarijnen geen grote bedreiging vormen voor de Spaanse exporteurs, zouden de Britse tarieven dat wel eens kunnen doen mocht er een harde Brexit uit de bus komen.

"De Verenigde Staten zijn de afgelopen decennia een belangrijke markt geweest voor Spaans citrus, maar dat is in de loop der jaren afgezwakt, zowel door de strenge fytosanitaire eisen van de Amerikaanse overheid als door de afhankelijkheid van de wisselkoers van de dollar. Het Verenigd Koninkrijk is daarentegen wel nog altijd een zeer belangrijke markt voor Spaans citrus, vooral voor de mandarijnen. Het VK is de op twee na belangrijkste bestemming voor Spaans citrus en een eventuele importtarief zal onze export naar deze markt zeker negatief beïnvloeden, waarbij het citrus van andere niet-Europese landen uit het Middellandse Zeegebied voordeel kunnen halen”.

De effecten van Covid-19, de grootste uitdaging
Volgens Juan Bautista staat het Spaanse citrus dit seizoen voor meerdere uitdagingen. "Ten eerste zijn er de onvoorspelbare weersomstandigheden, maar dat is elk jaar zo. Onze afhankelijkheid van wind, regen, hagel en kou is een constante doorheen de jaren en dat zal er niet minder op worden. Ten tweede is er het coronavirus, dat enerzijds een invloed kan hebben op de vraag en anderzijds ons werk in de boomgaarden kan belemmeren vanwege de beperkingen bij het vervoer van de plukkers naar en van de percelen en vanwege de risico's op besmetting, wat nog meer een uitdaging wordt in de pakstations. We moeten er gewoon van bewust zijn dat wat er deze zomer in Lleida is gebeurd, ook kan voorvallen in de citrussector, en dan hebben we het nog niet over de kosten die dat allemaal met zich meebrengt”.

“Ten derde hebben we reeds opgemerkt dat de vraag in dit seizoensbegin niet aan de verwachtingen voldoet, wat zeker ook zorgwekkend is. We hopen dat de vraag er in de komende dagen en weken op vooruit gaat, want niet alleen de beschikbare volumes bepalen het verdere verloop van het seizoen, ook de vraag en de consumptie doen hun zegje.”

Voor meer informatie:
Juan Bautista Juan Gimeno
Frutas Tono S.L.
C/ Camí Pinar s/n.
46791 Benifairó de la Valldigna (Valencia) - Spanje
Tel: +34 96 281 03 26 
jbjuan@frutastono.com
www.frutastono.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven