Christiaan Koellreuter (Nordgemüse) maakt jaarbalans op:

"Sterk verkoopseizoen voor Duitse blauwe bessen"

Terwijl de Duitse blauwe bessen zo'n drie weken geleden van de markt verdwenen, domineren nu overzeese producten. Bij Nordgemüse Krogmann in Buchholz staat nu ook het overzeese zachtfruit centraal. "Ondanks de coronapandemie kan ons bedrijf terugkijken op een sterk marketingjaar voor Noord-Duitse blauwe bessen," zegt directeur Christiaan Koellreuter.

Een blik op de verwerking en sortering van blauwe bessen in de faciliteit in Buchholz

Begin september kwamen de laatste blauwe bessen van de Lüneburger Heide aan op het enorme logistieke centrum van Nordgemüse Krogmann. " Dit betekende dat het seizoen iets eerder eindigde dan normaal," zegt Koellreuter. "Door het tekort aan oogstmedewerkers als gevolg van corona en door aanzienlijke vorstschade lag de regionale opbrengst van blauwe bessen 40% onder het gemiddelde niveau. Dit betekende dat de volumes voor de markt een stuk kleiner waren dan normaal."

Ondertussen had de detailhandel de vraag aanzienlijk zien toenemen. "Vanwege het positieve effect op het immuunsysteem waren blauwe bessen extreem populair, vooral in deze tijden van corona. Dit heeft de verkoop nog meer gestimuleerd." Toch moet volgens Koellreuter het effect van de coronacrisis niet worden overschat. "Omdat blauwe bessen zich steeds meer ontwikkelen tot een product waar het hele jaar door veel vraag naar is in de handel. Gezien het tekort aan product denk ik dat we ook zonder de coronacrisis een sterk marketingjaar zouden hebben gehad."

Rustige marketingperiode in het najaar
"Op dit moment verloopt de vermarkting van blauwe bessen vrij vlot," zegt Koellreuter. Buiten het binnenlandse seizoen zijn er minder speciale aanbiedingen in de detailhandel, met verpakkingsgroottes van 200 en 300 gram in plaats van 500 gram. "Peru domineert momenteel het aanbod, Zuid-Afrika vult het aan. Argentinië heeft een goede oogst, maar de moeilijke luchtvrachtsituatie maakt het lastig om de goederen naar Europa te vervoeren. De vraag naar zachtfruit zal naar verwachting stil zijn tot aan de kerst. Vanaf januari treedt zacht fruit meestal weer op de voorgrond met Chileense blauwe bessen en Spaanse aardbeien."

Verse veenbessen uit Noord-Duitse teelt

Duitse cranberries: Succesvolle niche
In tegenstelling tot blauwe bessen is de vermarkting van cranberries momenteel in volle gang. "Tussen week 40 en week 44 kunnen we de handel een continue aanvoer van verse veenbessen uit de Lüneburger Heide aanbieden. Het product is bijzonder veeleisend, maar onze hoofdleverancier heeft de teeltzijde goed onder controle."

Verpakte verse veenbessen voor de detailhandel

Ook in de levensmiddelendetailhandel wordt positief gereageerd op het product. "Ten eerste omdat het regionaal wordt geteeld en binnen zeer korte tijd wordt gesorteerd, verpakt en geleverd, en ten tweede omdat de veenbessen een zeer goede houdbaarheid hebben. Direct na de binnenlandse oogst worden de Canadese cranberries nog eens 4 tot 5 weken aangeboden," vervolgt Koellreuter.

Veenbessen tijdens het sorteringsproces

Bessenmix: Populair concept in de detailhandel
Vorig jaar lanceerde Nordgemüse voor het eerst ook een nieuwe bessenmix met geschilde physalis uit eigen teelt. "Physalis heeft zich vooral als één product kunnen vestigen en wordt nu alleen nog maar geschild aangeboden. De bessenmix - die ook als ultravers wordt verkocht - blijft echter steeds populairder worden in de handel: "Vooral de blauwe bessen-, braambes- en frambozenrassen zijn inmiddels succesvol ingeburgerd," besluit de zachtfruitspecialist.

Voor meer informatie:
Christiaan Koellreuter
Nordgemüse Krogmann GmbH & Co KG.
An der Autobahn 50
29690 Buchholz/ Aller
Duitsland
+49 5071  9680 00
info@nordgemuese.de
www.nordgemuese.de


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven