Hagelstorm in Valencia

“De kaki-oogst moeten opnieuw naar beneden worden bijgesteld”

Slechte weersomstandigheden en plagen blijven de kaki-oogst in de provincie Valencia, het belangrijkste teeltgebied voor dit fruit in Spanje, teisteren. Zaterdagnamiddag raasde er een hagelstorm die de kakiboomgaarden in de regio Ribera del Xúquer trof, vooral in de gemeenten Carcaixent, Alzira, l'Alcúdia, Alberic, Benimodo, Guadassuar, Massalavés en Benimuslem.

De Valenciaanse telersvereniging AVA-ASAJA heeft het over schade op ongeveer 2.000 hectare en raamt het verlies op €4 mln.

“De hoeveelheden kaki's moeten eens te meer naar beneden worden bijgesteld. De hagel heeft niet echt noemenswaardige hoeveelheden kaki’s van de bomen doen vallen, maar het heeft de kwaliteit van het fruit wel aangetast. Het beschadigde fruit kan niet meer worden afgezet als klasse I-fruit en soms zelfs ook niet als klasse II, afhankelijk van de mate van schade. In veel gevallen vertoont het fruit alleen interne schade”, zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kaki-vereniging. "Laten we hopen dat het beschadigde fruit niet op de markt komt, want dat zou de prijs van de kaki’s die wel aan de exportkwaliteit voldoen naar beneden kunnen trekken", voegt hij eraan toe.

De oogstprognoses voor dit jaar lagen al tot 35% lager dan die van vorig seizoen door weersinvloeden en plagen zoals cotonet, roetdauw, witte vlieg en recentelijk en geheel onverwachts ook de schimmel Mycosphaerella, maar na deze hagelstorm kan de oogstdaling oplopen tot wel 50%. "Op dit moment weten we nog niet precies wat de omvang van de schade is. Daarvoor moeten we eerst de experten hun werk laten doen op de percelen. Over ongeveer tien dagen komen we dan met een update van de oogstramingen”, zegt Pascual Prats.

Op dit moment is de balans van het seizoen qua prijzen positief te noemen, zo laat de voorzitter van de vereniging weten. En hoewel het nog vroeg is om daar duidelijke uitspraken over te doen, worden er betere resultaten verwacht dan vorig jaar, toen het seizoen anderzijds werkelijk rampzalig was. “Dit jaar hebben we minder kaki’s, maar we hebben voldoende om de afzet mooi in te delen en op de markt het evenwicht tussen vraag en aanbod te behouden. Het doel is om een goede prijs te bekomen, zodat zowel telers als afzetpartijen aanvaardbare winstmarges kunnen halen. Ik denk dat we daarin zullen slagen en een mooi seizoen krijgen”, besluit Pascual Prats.

 

Voor meer informatie:
Pascual Prats
Asociación Española del Kaki
Tel: +34 902920515 (Spanje)
info@aekaki.es
aekaki.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.