Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Corne van de Klundert, Origin Fruit Direct:

"Overzees druivenseizoen gestart met bescheiden volumes"

Tholen - Het overzeese druivenseizoen is voorzichtig van start gegaan met de aankomsten van druiven uit Brazilië en Peru. "De komende twee weken zullen de volumes groter worden, maar niemand pusht om vroeg op de markt te komen", vertelt Corne van de Klundert van Origin Fruit Direct.


Braziliaanse druiven

"Brazilië verwacht 10% minder productie vanwege lagere opbrengsten per hectare. Dat zien we ook in de exportstatistieken naar Europa terug, want die liggen cumulatief gezien op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar. Deels komt dit door een lage opbrengst, maar de trend is ook dat importeurs proberen het seizoen wat later op te starten, vanwege de ontwikkelingen met Europese producties en omdat klanten nog niet zover zijn om over te schakelen op overzeese druiven. Peru verwacht in totaliteit wel een grotere productie, namelijk 10 tot 15% meer. Dit is voornamelijk nieuwe aanplant van de afgelopen jaren die nu in productie komt. De vroege producties komen wat langzamer op gang. Tegelijkertijd is er een hele sterke vraag vanuit de Verenigde Staten, waardoor ik de komende weken niet al te veel druk op de Europese markt verwacht", zegt Corne.

De Corona-crisis heeft volgens de importeur vooralsnog geen impact op de hoeveelheid druiven. "Wel is het voor de leveranciers in de oogst en het pakhuis een uitdaging om alle voorzorgsmaatregelen te treffen, maar het brengt de volumes nog niet omlaag. Aan de vraagkant is de impact beperkt. Waar de vraag naar citrus wel aanzienlijk is toegenomen, zien we dat op de druivenmarkt niet. Wel heeft Zuid-Afrika tijdens het citrusseizoen flinke logistieke problemen gehad met onder meer vertragingen in de havens. Of dit ook effect zal gaan hebben op het druivenseizoen zal moeten blijken, maar daar maak ik me wel zorgen over."

De afgelopen jaren is de hoeveelheid nieuwe rassen op de markt aanzienlijk toegenomen. De importeur beoordeelt dat positief. "We zien dat juist die smaakontwikkeling de consumptie bij sommige supermarkten omhoog stuwt. Op die ontwikkeling zetten we graag in. Tegelijkertijd zien we ook dat er nieuwe rassen worden aangeplant die niet veel beter zijn in kwaliteit en smaak, maar waarvan de productiekosten lager zijn dan de traditionele rassen. Uiteindelijk zal de combinatie van de klantwaardering en het rendement voor de teler gaan bepalen welke variëteiten in welke productiegebieden zal overleven. En dan doet hetzelfde ras het in bijvoorbeeld een land als Peru het soms stukken beter dan in Zuid-Afrika, terwijl een land als India nog aan de vooravond staat van de introductie van de nieuwe variëteiten."

Voor meer informatie:
Origin Fruit Direct
Corné van de Klundert
+31-643 241 489
corne@originfruitdirect.nl    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven