Amerikaanse telers van zoete aardappelen vrezen lichte oogstvertraging maar geen schade door orkaan

Vorig weekend kwam orkaan Delta aan land in Louisiana. Als gevolg hiervan werden de zuidoostelijke staten in de VS getroffen door wind en zware regenval. Momenteel is het seizoen van zoete aardappelen aan de gang maar buiten een lichte vertraging van de oogst is er geen schade aan de oogst ontstaan. 


Bron: Weather Prediction Center.

Regen heeft geen schade aan de oogst veroorzaakt
Sylvia Clark van de Mississippi Sweet Potato Commission had verwacht dat de orkaan wellicht schade zou veroorzaken aan de oogst. De storm kwam op 9 oktober aan land en raasde op 12 oktober over Mississippi. "Gelukkig was er in onze regio weinig schade en vielen de neerslaghoeveelheden mee. In de meeste gebieden viel 2,5 tot 3,8 cm neerslag. De rest van de week wordt er zonnig en koeler weer verwacht en dat is gunstig voor het rooien van de zoete aardappelen. Eind deze week hopen we verder te kunnen gaan met rooien. We hebben dus veel geluk gehad! De opbrengsten zijn gemiddeld en in sommige gebieden bovengemiddeld," zegt Clark. 

Trey Boyette van SMP Southeast Marketing in Mississippi: "Er viel 3,8 tot 6,4 cm regen als gevolg van de orkaan. We zaten hier niet op te wachten maar de oogst heeft niet veel schade opgelopen. We zijn momenteel volop aan het rooien en we hebben zo'n 50% tot 60% van de oogst binnen. De opbrengsten zijn gemiddeld en ik verwacht niet veel schade als gevolg van de regenval."

Ook in Noord-Carolina loopt het rooien vertraging op
In Noord-Carolina viel er ook veel regen als gevolg van de orkaan maar de zoete aardappeloogst bleef gespaard. Bryant Hill van Ham Farms: "Het enige gevolg van de regen is dat het rooien van de zoete aardappelen enige vertraging oploopt maar er is geen sprake van schade aan de gewassen. Over de hele linie was het een goed seizoen en nu hopen we op wat droge dagen. 

De totale Amerikaanse zoete aardappeloogst is gemiddeld en telers hopen op een sterke markt dit seizoen. 

 

Voor meer informatie: 
Sylvia Clark
Mississippi Sweet Potato Council
Tel: +1 (662) 325-1696
Email: shc48@msstate.edu   
www.mssweetpotato.org

Trey Boyette
SMP Southeast Marketing, Inc.
Tel: +1 (662) 682-9575
Email: smptater@yahoo.com
www.smpsoutheast.com

Bryant Hill
Ham Farms
Tel: +1 (252) 747-8200
Email: byrant@hamfarms.com
www.hamfarms.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven