Voor Focus Fresh GmbH wordt het een spannend granaatappelseizoen. Het bedrijf uit Düsseldorf met Turkse wortels ziet een stijgende vraag naar het Turkse ras Hicaz in de Europese handel en heeft de eigen teelt van haar dochteronderneming in Antalya daarom aanzienlijk uitgebreid. "We zullen onze oogst van vorig jaar van 2.000 ton waarschijnlijk verdubbelen naar 4.000 ton", bevestigt directeur Güner bij navraag.
Rechts: granaatappelen van het eigen merk 'Südfrüchte'. De teelt, verpakking en logistiek rondom de granaatappel neemt de dochteronderneming in Antalya op zich.
In week 40 arriveerden de eerste Turkse granaatappelen van het ras Hicaz in de Duitse handel. De granaatappelen worden in contractteelt in het West-Turkse teeltgebied Antalya geteeld. "We stellen een stijgende populariteit in de Europese handel vast", aldus de heer Güner, die het bedrijf in 2018 oprichtte. "We werken nu in sterkere mate met grotere supermarktketens samen en hebben onze teeltcapaciteit bijpassend uitgebreid."
Verse granaatappelen van het ras Hicaz
Turkse granaatappelen: weinig concurrentie in de winter
De Turkse granaatappelen zijn over het algemeen tot in maart verkrijgbaar. Dat biedt een groot concurrentievoordeel ten opzichte van de twee teeltlanden Egypte en Spanje. Güner: "Het Egyptische seizoen loopt reeds ten einde, en ook het Spaanse seizoen duurt nog slechts vier tot zes weken. Dat wil zeggen dat in de tweede helft van het seizoen Turkije de markt domineert, dan stamt circa 90 procent van het aanbod aan granaatappelen uit Turkse teelt. Aanvullende partijen uit andere teeltlanden vormen nauwelijks concurrentie."
Ook qua prijs zijn de Turkse partijen momenteel aantrekkelijker. Want de prijzen van de Turkse producten liggen zo'n 0,20 euro/kg onder het Spaanse en Egyptische prijsniveau. "Bovendien is het Turkse ras Hicaz qua smaak onvergelijkbaar met de granaatappelen uit andere landen, omdat ze licht zuur zijn."
Vers aangekomen kweeperen. Alle producten van Focus Fresh GmbH zijn GlobalGAP, HACCP & Sozial Standard gecertificeerd.
Kweeperen: stabiele vraag in de handel
Parallel aan het granaatappelseizoen neemt het jonge bedrijf ook kweeperen uit Turkije af. De in West-Europa eerder onbekende fruitsoort lijkt op de peer en is en vast, seizoensgebonden ingrediënt in de Turkse keuken. "Net als de granaatappel zijn kweeperen normaal gesproken tot in maart verkrijgbaar. Hoewel het vergeleken bij granaatappelen niet om een massaproduct gaat, is er in de handel sprake van een stabiele vraag naar kweeperen", luidt het afsluitend.
Voor meer informatie:
Focus Fresh GmbH
Kaiserswerther Strasse 239
40474 Düsseldorf
T: +49(0) 211 984 33 068
F: +49(0) 211 984 39 201
[email protected]
www.focus-fresh.eu