Eind deze week wordt de prijs Ecuadoraanse bananen voor 2021 bepaald

Het Ecuadoraanse ministerie van Landbouw en Veeteelt (MAG) heeft op woensdag 7 oktober aangekondigd dat de Adviesraad op vrijdag 16 oktober bijeenkomt om de minimumprijs voor een doos Ecuadoraanse bananen voor het jaar 2021 vast te stellen.

In de vergadering zullen afgevaardigden van telers en exporteurs de prijs voor het nieuwe seizoen bespreken, waarna die vervolgens via een ministerieel besluit wordt bekendgemaakt. De MAG legde uit dat als er geen overeenstemming wordt bereikt aan de overlegtafel, de waarde zal worden vastgesteld door het ministerie zelf binnen een periode van 10 werkdagen.

In de afgelopen twee jaar is er overigens geen consensus bereikt tussen beide partijen.

De huidige prijs voor een doos bananen van 18,14 kg bedraagt $6,40 (€5,42). De exporteurs zien die prijs het liefst ook dit jaar behouden om de concurrentiepositie op de internationale markten niet te verzwakken. De telers stellen daarentegen voor om de prijs te laten stijgen naar $7,05 (€5,97) vanwege de hoge productiekosten.

De voorzitter van de Nationale Federatie van Bananentelers (Fenabe), Franklin Torres, wijst erop dat het voorstel van de telers in overeenstemming is met wat wordt bepaald door de huidige Bananenwet, namelijk de som van de productiekosten en een redelijke winstmarge.

Bron: elcomercio.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven