Trops (Malaga)

"Onze klanten zijn de Spaanse mango trouw gebleven"

Er was een on-year verwacht in Malaga voor de oogst van mango’s, maar slechte weersomstandigheden zoals hitte en krachtige wind hebben daar anders over beslist. Uiteindelijk zal zelfs maar de helft van de normale volumes gehaald worden.

"We verwachten dit seizoen tussen de 10.000 en 10.500 ton mango af te zetten", zeggen Martina Otten en Alejandro Clavero van de commerciële afdeling van de coöperatie Trops, de grootste mango- en avocadoteler in Spanje. Volgens beide verkopers van de telersvereniging is het mango-areaal in Spanje op dit moment redelijk stabiel met een productiepotentieel van 40.000 à 45.000 ton. Tenminste als het weer meevalt, want dit jaar stijgt de prognose niet boven de 23.000 ton.Door de afname van het aanbod zijn de telersprijzen gaan klimmen. “De prijs is dit jaar voor alle rassen hoger, maar de markt kent uiteraard ook zijn limieten. Er zijn immers veel spelers van verschillende herkomstlanden op de markt en dan heeft een lagere Spaanse oogst niet eens zo veel invloed op de beschikbaarheid van het product en op de handel”, legt Alejandro Clavero uit.

“Maar met het voortijdige verdwijnen van het steenfruit, toch wel meer dan twee weken eerder dan normaal, kwam er voor de mango's meer ruimte vrij in de schappen. Bovendien merken we dit jaar dat onze klanten trouw blijven aan de Spaanse mango, vooral dan in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk”, zegt Martina Otten. “De importeurs begrijpen dat wij een mango aanbieden die voor een groot deel aan de boom is gerijpt en die dus in smaak en kwaliteit zelfs de ingevlogen mango’s overtreft. Wie eens Spaanse mango’s heeft aangekocht, komt normaal gezien terug aankloppen. Sommige van onze supermarktklanten vertellen ons dat wanneer ze Spaanse mango's in het schap hebben, de afzet van dit product altijd toeneemt. De Spaanse mango is dan voor de consument een beetje een springplank om ook eens het importproduct uit te proberen”, voegt ze eraan toe.

Volgens de verkopers van Trops blijft de mangoconsumptie in Europa groeien. In Spanje werpen de grote reclamecampagnes op de televisie zeker hun vruchten af. “Steeds meer consumenten werpen een blik op de herkomst van het product. Sommige mensen vragen bewust naar de Trops-mango's, want die brengen ze rechtstreeks in verband met de teeltlocatie Malaga. Maar de afzet van onze mango’s krijgt ook een duwtje in de rug door de betaalbare prijzen, die per kilo zijn en niet per stuk zoals in Noord-Europa. Vroeger belandde voornamelijk klasse II-fruit op de Spaanse markt, maar nu gaat de consument echt op zoek naar klasse-I mango’s van Trops en zelfs naar het premium fruit zoals Irwin en Kent”.

De mango gaat vast en zeker een mooie toekomst tegemoet, maar Martina en Alejandro zijn er zich toch van bewust dat de consumptie nog lang niet het niveau van die van de avocado haalt. "Konden we het seizoen van de Spaanse mango's maar uitbreiden, dan zouden we het zo voor elkaar krijgen dat de consumptie de lucht in gaat", grappen ze. "Het probleem is eigenlijk dat er zich te veel rassen met elk zijn eigen kenmerken en uit meerdere herkomstlanden op de markt bevinden. Dit gebrek aan regelmaat helpt echt niet om de consumptie te stimuleren en niet iedereen kan het zich overigens veroorloven om ingevlogen mango’s te kopen. Daartegenover staat dan de avocado, die niet alleen een meer homogene kwaliteit gedurende het hele jaar heeft, ongeacht de oorsprong, maar ook op veel meer manieren kan worden geconsumeerd. De avocado kan niet zomaar worden vervangen door enig ander fruit, hij is vrij uniek”.

Trops beschikt over mango's vanaf augustus, wanneer het van start gaat met de Irwin, tot november, met de rassen Tommy, Osteen, Kent en Keitt. De coöperatie begint momenteel ook met de afzet van de eerste Bacon-avocado's van het seizoen.

Voor meer informatie:
Martina Otten
Trops
Mob: +34 619313432 (Spanje)
Tel: +34 952500462
martina@trops.es
www.trops.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.