Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Protesten in Costa Rica hebben impact op ananas- en bananenexport

De omvangrijke protesten tegen de plannen van de regering om  nieuwe belastingen in te voeren als voorwaarde voor het aangaan van een leenovereenkomst van €1,4 mld bij het Internationaal Monetair Fonds, hebben een behoorlijke impact op de export van tuinbouwproducten. De regering besloot hiertoe vanwege het begrotingstekort dat als gevolg van de coronapandemie dit jaar 9,7% van het bruto nationaal product bedraagt. 

Volgens het ministerie van Landbouw lopen de verliezen van de agrarische sector in Costa Rica op tot €31,3 mln vanwege wegblokkades door demonstranten. In een verklaring laat de regering weten dat bananentelers het zwaarste getroffen zijn met verliezen die oplopen tot €24,5 mln, gevolgd door ananastelers, die tot nu toe een verlies van €6,4 mln leden.

Costa Rica is de grootste leverancier van ananas en de tweede grootste leverancier van bananen aan de Britse markt. De ananassector alleen al biedt werk aan zo'n 32.000 mensen en vertegenwoordigt ongeveer 10% van de totale export van het land, waardoor het de belangrijkste agrarische exportcategorie voor Costa Rica is. 

Tot de zwaarst getroffen bedrijven behoren Camara de Piñeros Unidos, Congelados y Jugos del Valle Verde, Golden Bio Fructus, Inversiones Piña Alegre, Tropicales del Valle en Exportaciones Norteñas.

Volgens de regering hebben de blokkades ook hun weerslag op de werkshifts van deze bedrijven, waar 24 uur per dag wordt gewerkt, omdat hun werknemers ook over deze wegen moeten reizen.

De getroffen bedrijven laten weten verlies te lijden vanwege de werkonderbrekingen op hun bedrijven waardoor zij zich genoodzaakt zagen hun producten te vernietigen omdat deze niet op tijd konden worden verladen. Daarnaast zeggen ze dat er ook banen verloren dreigen te gaan. 

De wegblokkades worden georganiseerd door de National Rescue Movement (NRM) die de regering op deze manier onder druk probeert te zetten om haar op andere gedachten te brengen over de deal met het IMF. De beweging keert zich tegen alle regeringsplannen om het tekort op te vangen door middel van belastingverhogingen voor burgers of de verkoop van overheidsactiva. 

Hoewel de Costa Ricaanse president Carlos Alvarado het voorstel aan de IMF op 4 oktober terugtrok en opriep tot een landelijke dialoog met politieke groeperingen, het bedrijfsleven en vakbonden om tot een mogelijke oplossing te komen, houden de protesten aan.

Met de bemiddeling van de Aartsbisschop van San José, José Rafael Quirós Quirós, hebben vertegenwoordigers van het NRM de regering een lijst met voorwaarden overhandigd, waaraan voldaan dient te worden om in gesprek te kunnen gaan, waarbij de katholieke kerk op zal treden als bemiddelaar. 

De Landelijke Vereniging van Werknemers en Ambtenaren (La Asociación Nacional de Empleados Públicos y Privados (ANEP)) heeft een leidende rol vervuld tijdens deze protesten en roept op tot het innen van niet betaalde of ontdoken belastingen, die 6% tot 8% van het BNP zouden bedragen, en dringt eveneens aan op de invoering van de zogenaamde 'tobintaks' op financiële transacties, zoals toegelicht in een interview met Albino Vargas, voorzitter van de ANEP (in het Spaans).

Bron: Bananalink


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven