USDA

Zuid-Afrikaanse citrusexport koerst aan op recordhoogte in 2020

De Zuid-Afrikaanse citrusexport zal in 2020 naar verwachting een recordhoogte bereiken. Deze prognose is gebaseerd op het tempo van de export tot augustus 2020, de toegenomen productie, een piek in de vraag om gezonde voeding en beperkte logistieke verstoringen door Covid-19. De Verenigde Staten worden beschouwd als een premiummarkt en de Zuid-Afrikaanse export van citrus naar de VS zal in 2020 naar verwachting een recordniveau van meer dan 70.000 ton bereiken, een stijging van 10% ten opzichte van het vorige record van 63.544 ton in 2018. De citrushandel tussen Zuid-Afrika en de VS wordt daarbij aangemoedigd door de African Growth Opportunity Act, waardoor Zuid-Afrikaanse citrus belastingvrij toegang heeft tot de Amerikaanse markten.

De exportgroei is niet verrassend, gezien de sterke groei van de productie in Zuid-Afrika in de afgelopen jaren. De groei wordt vooral gedreven door de aantrekkelijke investeringsrendementen en winstmarges van citrus en de reactie van de citrustelers op een piek in de wereldwijde vraag naar vooral easypeelers en citroenen.

Zuid-Afrika exporteert zijn citrus gewoonlijk van eind maart tot augustus, en deze periode viel samen met de toenmalige lockdown als gevolg van Covid-19 tussen maart en augustus 2020. De gehele tuinbouwproductie, inclusief citrus, werd echter als een essentiële dienst beschouwd tijdens de nationale lockdown en bleef operationeel. Hoewel er in een aantal havens in Kaapstad en Durban initiële moeilijkheden waren, zoals congestie, een tekort aan containers en sluitingen van havens voor beperkte periodes als gevolg van Covid-19-infecties, was de citrussector in staat om deze hindernissen te omzeilen.

De citrussector richtte een Covid-19 Response Committee op en de gezamenlijke inspanningen van de overheid, de havenautoriteiten en de rederijen waren van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat Zuid-Afrika de piekvolumes voor de export kon bereiken.

Klik hier voor het hele artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven