Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Export naar EU blijft stijgen

Granada is de grootleverancier van cherimoya's in Andalusië

De eerste cherimoya’s uit Andalusië worden traditioneel in september op de markt gebracht en het seizoen loopt elk jaar door tot aan de maand mei. In Andalusië bedraagt het cherimoya-areaal 3.030 hectare, waarvan maar liefst 96% zich bevindt aan de tropische kust in de provincie Granada. In de provincie Málaga stelt de teelt nog weinig voor nadat hij in de loop der jaren voortdurend terrein heeft verloren aan de productie van andere tropisch fruit zoals mango of avocado.

Andalusië heeft een beschermde oorsprongsbenaming voor zijn cherimoya, namelijk Chirimoya de la Costa Tropical de Granada-Málaga, met gecertificeerde teelt in de gemeenten Motril, Vélez de Benaudalla, Los Guájares, Ítrabo, Molvízar, Salobreña, Almuñécar, Jete, Lentejí en Otívar in de provincie Granada, en in de gemeenten Nerja, Frigiliana, Torrox, Algarrobo en Vélez-Málaga in de provincie Málaga. Er worden twee rassen geteeld: Fino de Jete (95% van het areaal) en Campas, met voor beiden enkel premium en Klasse I-fruit.

Oogstvoorspellingen
Volgens Antonio Sánchez, voorzitter van de Raad van Toezicht van de B.O.B. Chirimoya de la Costa Tropical de Granada-Málaga, zijn de oogstramingen voor dit jaar vergelijkbaar met die van vorig seizoen: ongeveer 43.000 ton. De gemiddelde telersprijs ligt rond de 1,20 €/kg (1,80 €/kg voor de grootste maten).

In 2018/2019 was de uiteindelijke gemiddelde prijs 0,85 €/kg, 7,8% minder dan die van het seizoen 2017-2018 (0,92 €/kg), zo geven cijfers van het Prijsobservatorium van het Andalusische Ministerie van Landbouw aan.

De markt voor de cherimoya is voornamelijk nationaal, maar de export naar andere Europese landen nam het afgelopen seizoen wel toe met meer dan 6%. Volgens gegevens van het Centrum voor Technische Bijstand en Inspectie van Buitenlandse Handel, afhankelijk van het Spaanse Ministerie van Economische Zaken, exporteerden bedrijven in de provincie Granada van september tot en met december vorig jaar meer dan 1,64 miljoen kilo cherimoya’s naar de EU, tegenover 1,55 miljoen kilo in dezelfde periode van 2018. De belangrijkste bestemming was Portugal, gevolgd door Duitsland en Frankrijk.

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven