Gruppo Alegra

Italiaans kakiseizoen begint

Het kakiseizoen staat op het punt te beginnen bij het Italiaanse Gruppo Alegra. De rassen die op de markt gebracht worden zijn de Loto di Romagna, met zacht vruchtvlees, en de stevigere Rojo Brillante. De kaki’s zullen worden afgezet via verschillende kanalen, waaronder groothandelsmarkten en gespecialiseerde retailers.

“De kaki’s worden op dit moment afgeleverd bij onze opslagfaciliteiten. Hier vindt een proces plaats waarbij het tanninegehalte in het fruit wordt geneutraliseerd. Na voltooiing van dit proces worden de kaki’s via verschillende Italiaanse en buitenlandse afzetkanalen op de markt gebracht. De oogst is als gevolg van de vorst in het voorjaar minder dan we hadden verwacht. Daarnaast hadden we ook te maken met verliezen in september, wat overigens kenmerkend is voor deze maand. De oogstramingen van de Rojo Brillante bedraagt 2.000 ton en die van de Loto di Romagna 3.000 ton”, zegt verkoopmanager Enrico Bucchi.

“Ongeveer 90% van Loto di Romagna kaki’s zijn bestemd voor de binnenlandse markten. De resterende 10% zal voornamelijk naar Oostenrijk en Zwitserland worden geëxporteerd. In deze landen wordt deze kaki erg gewaardeerd, mede doordat veel inwoners Italiaans bloed door hun aderen hebben stromen. Bij de Rojo Brillante liggen deze percentages anders. Slechts 50% van de oogst wordt in Italië op de markt gebracht”, zegt Bucchi.

Het grootste gedeelte van de kaki’s wordt geteeld in de regio Emilia-Romagna, maar de afgelopen jaren heeft Gruppo Alegra de teelt uitgebreid naar andere gebieden. “Emilia-Romagna is al jaren verbonden met de teelt van kaki’s, maar om de afzetperiode te verlengen hebben we geïnvesteerd in de teelt van de Rojo Brillante in Calabrië. Op deze manier zijn onze kaki’s tot eind januari op de markt en kunnen we de concurrentie aangaan met de Spaanse kaki’s. Dit is ook gunstig voor onze klanten, want wij kunnen ze tot het eind van het seizoen voorzien van Italiaanse kaki’s”, zegt Bucchi.

Gruppo Alegra komt tegemoet aan de verschillende behoeften van de markt. Er worden niet alleen conventionele kaki’s op de markt gebracht, maar ook biologische en is er een premiumlijn.

Partner Valfrutta Fresco houdt zich bezig met de premium kaki’s. “Onze kaki’s worden in Italië en het buitenland afgezet via winkelketens. De Loto di Romagna wordt aangeboden in een verpakking van twee stuks, met een totaal gewicht van 500 gram”, zegt algemeen directeur Stefano Soli.

“Dit jaar is de verpakking van Valfrutta Fresco voorzien van een nieuw etiket dat de oorsprong uit Emilia Romagna benadrukt. Op de groothandelsmarkten zullen de kaki’s worden afgezet in de klassieke verpakking met drie stuks en zijn ze voornamelijk bedoeld voor de detailhandel. De Rojo Brillante zal in verpakkingen met twee stuks worden afgezet en ook los worden aangeboden, voorzien van het Valfrutta Persimmon-logo.” 

Het biologische segment komt voor rekening van partner Brio. “We selecteren de beste Loto do Romagna kaki’s van onze telers uit Calabrië, Emilia-Romagna en Veneto. Deze komen in de schappen te liggen onder een private label. De Rojo Brillante kaki’s worden aangeboden in een 100% recyclebare verpakking onder het merk Alce Nero. De verpakking is bedoeld voor twee stuks fruit met een totaalgewicht van 600 gram”, zegt verkoopmanager Mauro Laghi. 

Voor meer informatie:
Enrico Bucchi
Alegra
Via G Galilei 5,
48018 Faenza (RA) - Italië
+39 54 66 24 401
www.alegrait.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven