Bonnotte de Noirmoutie, de unieke aardappel van de Golf van Biskaje

Hoewel aardappelen op veel plaatsen over de hele wereld worden geteeld, bestaat er een ras dat slechts tien dagen per jaar beschikbaar is. Een zeldzame aardappelsoort, de Bonnotte de Noirmoutie, is te vinden voor de Franse Atlantische kust, in de Golf van Biskaje.

Dit ras gaat terug tot de jaren twintig van de vorige eeuw toen ze hierheen werden gebracht vanuit Barfleur in Manche in het noordwesten van Frankrijk. Door goed te acclimatiseren aan het klimaat en de bodem, zijn ze bekend geworden als de Bonnotte. Deze aardappelen worden alleen geteeld op een kleine strook grond op het schiereilandje Île de Noirmoutier in het westen van Frankrijk, waar de grond licht en zeer zanderig is.

Deze aardappel heeft een unieke smaak, zouter dan zijn tegenhangers, door de bodem en de bemesting. Het eiland waar deze aardappelen gedijen, is gezegend met een zacht klimaat en zilte lucht. De grond waarop de soort wordt geteeld is licht, zanderig en rijk aan zeewier.

Deze aardappelen worden gebruikt voor alle gangen in een maaltijd, van soepen tot salades tot puree, en geven alles een rijke smaak. Tijdens het koken moet men ervoor zorgen dat de schil in tact blijft, want het is de schil die de zoute smaak geeft aan de aardappelen.

In de herfst verzamelen de telers zeewier van de stranden en gebruiken het om de velden te bemesten. De unieke smaak van de aardappelen zou afkomstig zijn van het jodium in het kelp. Volgens de lokale tradities worden de aardappelen met de hand geplant en vervolgens ongeveer 90 dagen later geoogst, meestal in mei, gedurende een periode van tien dagen, wanneer meer dan 2.000 plukkers de verse aardappelen van het land halen. Elke aardappel wordt verzonden op de dag dat hij wordt geplukt. De oogst is een intensief karwei, want ze worden met de hand geplukt en dat ook nog eens één voor één.

Elk jaar, op de eerste zaterdag van mei, vieren de telers op het schiereilandje deze bijzondere aardappelvariëteit. De activiteiten tijdens het festival variëren van het oogsten van de Bonnottes in het veld tot een schattenjacht en een diner, natuurlijk met deze bijzondere aardappelen bereid en vergezeld van live muziek.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven