Grote Europese vraag naar Egyptische druiven

De Egyptische druiventelers maken een behoorlijk winstgevend seizoen door, aangezien de pandemie de vraag van de Europese importeurs heeft doen toenemen. De coronacrisis kan bijna wel een procesversneller worden genoemd voor de afzetgroei van de Egyptische tuinbouw. En dat geldt niet alleen voor de afzet van druiven, maar ook van aardappelen, citrus en uien.

Volgens Ahmed al-Attar van het ministerie van Landbouw steeg de export van druiven, knoflook, aardbeien, granaatappelen en bonen maar liefst met 30% in 2020 j-o-j. Het tekort op de handelsbalans van Egypte daalde daardoor met 8,6% tot 3,3 miljard dollar (bijna 2,8 mld euro) in juni 2020, tegenover 3,61 miljard dollar (ruim 3 mld euro) in dezelfde maand een jaar eerder.

De Europese Unie was de grootste importeur van Egyptische tuinbouwproducten in de periode van september 2019 tot juni 2020, goed voor 971.000 ton ter waarde van 694 miljoen dollar (bijna 588 mln euro), meldde de Algemene Organisatie voor In- en Uitvoercontrole in een verklaring.

Al-monitor.com rapporteert hoe de druivenexport steeg tot $128,3 miljoen (ruim 108 mln euro) in juni van $62,8 miljoen (53,2 mln euro) in mei, volgens het Centrale Agentschap voor Publieke Mobilisatie en Statistiek. Het Egyptische druivenareaal beslaat slechts 2% van de Egyptische tuinbouwgrond.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven