Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Boete: € 40.000,-

Australische teler schuldig bevonden aan dood van meloenplukker door hittestress

Een Australische watermeloenenteler heeft een boete gekregen van bijna €40.000,- in verband met de dood van een backpacker die met hittestress was ingestort tijdens de oogst in de regio Burdekin, in het noordwesten van Australië. De 27-jarige Belgische rugzakreiziger stierf in november 2017, de dag nadat hij op een watermeloenenplantage in de buurt van Ayr was ingestort.

Bradford Clark Rosten, die de backbacker in dienst had genomen via zijn bedrijf Pumpkin Pickers, pleitte schuldig voor het overtreden van de veiligheidswet voor werknemers door niet te voldoen aan zijn gezondheids- en veiligheidsverplichtingen. Hij werd beboet met € 40.000,- plus gerechtskosten. Er werd geen veroordeling geregistreerd, omdat Rosten zich berouwvol had getoond en gelijk schuld had gepleit. Het hof hield daarbij rekening dat Rosten al 23 jaar zonder problemen zijn zaken runt en dat de kans op herhaling klein is.

Rosten stelt ieder jaar ongeveer 200 arbeiders te werk, het overgrote deel is backbacker, die fruit oogsten bij tuinbouwbedrijven in het district Burdekin.

Volgens een artikel op abc.net.au beoordeelde het hof dat Rosten te laks was geweest met het geven van training en dat de informatie die verstrekt werd te ontoereikend was om op hitte betrekking hebbende ziekten te identificeren, hoewel de overledene duidelijke tekenen van oververhitting vertoonde op de dag dat hij instortte. Er werd niet genoeg beschutting tegen de zon geboden en ook werd er op het heetst van de dag gewerkt. Het hof rekent Rosten aan dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld, wat heeft bijgedragen aan de dood van zijn werknemer.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven