Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Automatische fruittelling en raming van citrusoogst

Plantai, een Braziliaanse startup, is trots aan te kunnen kondigen in oktober 2020 de eerste applicatie op de markt te brengen waarmee een raming van de citrusoogst kan worden gemaakt op basis van foto's gemaakt met een mobiele telefoon.

Deze uiterste eenvoudige, goedkope en snelle manier om het fruit in de citrusplantages te tellen (de zogenaamde 'fruitpopulatie'), is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en werd al uitgebreid in de praktijk getest. 

De subjectiviteit, betrouwbaarheid, opslag en analyse van de verzamelde gegevens waren tot nu toe uitdagende factoren voor de raming van citrusoogsten overal ter wereld. Met een mobiele telefoon bij de hand en wat foto's van hun plantages kunnen kleine, middelgrote en grote teeltbedrijven nu op een objectieve en wetenschappelijke manier wijze inzicht verkrijgen in de fruitpopulatie in hun boomgaarden om een betere raming van hun oogst te kunnen maken.

Plantai was zich bewust van de bestaande technologische, infrastructurele en culturele beperkingen en ontwikkelde daarom een applicatie waarvoor geen internetverbinding nodig is en waarmee fruit automatisch kan worden geteld en er zo een raming van de oogst kan worden gemaakt.

De teler kan zelf eenvoudig een paar foto's maken met de camera van zijn smartphone en deze openen in de Plantai-app. Er zijn maar weinig foto's nodig om het fruit op een perceel te tellen.

Moeilijke omstandigheden in de plantages, zoals dichte aanplant, zeer hoge bomen, geringe ruimte tussen de rijen, lichtsterkte, het tijdstip van fotograferen of het feit dat het fruit nog even groen is als de bladeren, vormen geen belemmering voor de toepassing van de Plantai-applicatie. 

Aangezien er gebruik werd gemaakt van een gebruiksvriendelijke technologie zal de teler de ontwikkeling van het fruit in zijn plantages kunnen monitoren vanaf het stadium dat het nog onrijp en groen is tot het begint te rijpen. Een paar foto's van één zijde van de citrusboom is hiervoor al voldoende!

Het statistische model van Plantai werd gedurende drie opeenvolgende oogstperiodes gevalideerd, waarbij rekening werd gehouden met de verschillende fruitrassen, leeftijden en maten. Gezien het feit dat de verschillen tussen boomgaarden van dezelfde teler, regio of land groot kunnen zijn, is het mogelijk om specifieke wijzigingen aan te brengen door het statistische model en de parameters aan te passen om de werkelijke omstandigheden van de te ramen oogst beter weer te geven.

Oogstkaart
De wetenschappelijke literatuur biedt verschillende manieren voor het opstellen van een oogstkaart voor citrus maar deze zijn over het algemeen erg duur, tijdrovend en kunnen pas tegen het einde van de oogst worden gemaakt. Dit geldt niet voor de Plantai-methode! Men kan verschillende ramingen maken gedurende één seizoen waardoor er een beeld ontstaat over hetgeen het waardevolst is voor uw bedrijf: uw fruit!

Aan de hand van slechts enkele foto's kunnen de opbrengsten van een perceel worden geraamd. Zie hieronder de eerste kaart die werd gemaakt met de Plantai-methode: 

  

In de rode delen hangt er meer fruit aan de bomen en in de blauwe delen minder. 

Voor meer informatie: 
Plantai
Tel: +55 11 932896766
Email: comercial@plantai.net 

Publicatiedatum: