Kwaliteitsproblemen met Poolse appelen

"Ik weet niet zeker of de appelen in de koelopslag het lang zullen overleven"

Poolse appelhandelaren staan dit seizoen voor een grote uitdaging: zal het hen lukken om appelen van de juiste kwaliteit te vinden? Een Poolse exporteur is er niet gerust op. Hoewel de hoeveelheden dit jaar ondanks de slechte weersomstandigheden vrij goed zijn, kan het nog steeds moeilijk zijn om aan de vraag naar klasse I appelen te voldoen. Sommige appelen zijn bespoten en bevatten geen zaden. Dit verkort de houdbaarheid van de appelen drastisch.

Het was regenachtig weer tijdens de Poolse appeloogst, wat de hele onderneming een stuk moeilijker heeft gemaakt. Volgens Mohamed Marawan, eigenaar van het Poolse appelexportbedrijf Sarafruit, is er zelfs enige vertraging opgetreden, ze zijn nu nog bezig met de pluk van Golden-appelen. "We zijn klaar met de oogst van Gala. We hebben inmiddels al veel Gala-appelen van goede kwaliteit kunnen exporteren naar Noord-Afrika. We hebben alleen appelen van klasse I geëxporteerd, en appelen van klasse II hebben we verkocht aan de verwerkende industrie. Ze worden verwerkt tot sap of andere producten. Tijdens de oogst hadden we last van constante regenval, waardoor het onmogelijk was om alle appelen te plukken; daarom zijn we nu nog steeds bezig met de oogst van de Golden-variëteiten en dat zal wel doorlopen tot de volgende week," zegt Marawan.

De weersomstandigheden hadden een grotere impact op het seizoen 2020 dan Marawan eerder had voorzien. Ze hebben de appelen moeten behandelen in de hoop ze te kunnen laten groeien. "Ik maak me zorgen over de kwaliteit van de Poolse appelen, want ze hebben veel klappen gekregen. We hadden twee vorstperiodes en een zeer droge zomer. Daarom hebben sommige appelen geen zaden ontwikkeld. Dit betekent dat de appelen niet worden voorzien van de nodige hormonen. Dus moesten we wat chemicaliën gebruiken om de kwaliteit van de appelen te optimaliseren. Maar het probleem is dat de appelen daardoor niet lang kunnen worden bewaard. Dit betekent dat we ze snel moeten verkopen op de lokale markt; de transittijd van de exportappelen duurt te lang, waardoor de appelen zouden kunnen bederven. Helaas geldt deze situatie voor alle rassen in onze boomgaarden."

Hoewel er ook appelen zijn die er kwalitatief goed uitzien, zegt Marawan dat hij nooit zeker kan zijn of ze het transport goed zullen doorstaan. "Natuurlijk zijn er appelen die er goed uitzien, maar de meeste zijn nog steeds niet geschikt voor de export. We hebben een aantal van deze appelen opengesneden en ze hadden pitjes. Maar de vraag is of dit bij alle appelen het geval is en of ze de transittijd naar bijvoorbeeld Egypte zullen overleven. De containers die we tot nu toe hebben verzonden zijn nog niet aangekomen, dus we weten nog niet wat de situatie is. Natuurlijk zullen we als Sarafruit onze klanten compenseren als een groot deel van de appelen slecht is gegaan. Maar we hopen dat dit niet nodig is. We weten het op dit moment gewoon nog niet."

Na de pluk van de Golden variëteiten, zal Marawan overgaan tot de resterende variëteiten. Hij wil de appelen niet in de koelcel bewaren, omdat hij niet zeker weet of de appelen dit zullen overleven. "Voor het einde van het seizoen hebben we Redprince en Idared. Er is zeker vraag vanuit heel Europa. Ik heb onlangs orders ontvangen uit Nederland, Italië en Griekenland. Ondanks deze vraag zal de export traag blijven, omdat het zo moeilijk is om de juiste kwaliteit te vinden. Alles wat we nu in handen kunnen krijgen, verkopen we direct. In tegenstelling tot anderen houden we ze niet in koelopslag, want ik denk dat dat een vergissing zou zijn. Sommige handelaren vinden de prijs momenteel te laag en willen hun appelen opslaan totdat de marktsituatie verbetert. Maar zoals ik net al zei, sommige appelen hebben geen zaad. Ik denk niet dat deze appelen de opslag zullen overleven. Dit betekent dat de handelaren voor een vervelende verrassing kunnen komen te staan als ze over een tijdje hun koelcellen openen."

Kortom, het wordt een seizoen met veel onzekerheden. Marawan kan nog niet zeggen of het een succesvol jaar kan worden. "Het seizoen kan nog steeds goed eindigen, maar het is niet zeker welke kant het opgaat. Het hangt allemaal af van de beschikbaarheid van goede kwaliteitsappelen. Ik maak me zorgen, omdat de situatie erg onzeker is. Ik wil geen slechte appelen exporteren, omdat onze klanten ons vertrouwen en op ons rekenen. Daarom moeten we afwachten wat de komende weken ons brengt. De telers hebben me verteld dat er kleinere hoeveelheden van Idared zijn. Ik denk dat de Italianen dit jaar een voorsprong hebben in Europese appelen. Ze hebben ook een goede kwaliteit en een goede kwantiteit," besluit Marawan.

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
+48 537 935 155
office@sarafruit.eu
www.sarafruit.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.