François Bellivier, Capexo:

“Komende 3 weken een tekort aan Kent-mango's”

Hoewel het eind oktober had moeten eindigen, eindigde het Spaanse mangoseizoen bijna een maand te vroeg. “Dit jaar hadden we twee opeenvolgende mangorassen die te maken hadden met problemen met betrekking tot de weersomstandigheden. Die weersomstandigheden hadden een aanzienlijke impact op de grootte van de oogst en de lengte van het seizoen.

Zowel het Israëlische seizoen als het Spaanse seizoen duurde in vergelijking met vorig jaar erg kort. Met een aanzienlijke daling van het aantal bloesems als gevolg van een zeer hete zomer, arriveerden de  Israëlische mango’s in partijen die 40% kleiner waren dan vorig jaar, terwijl de Spaanse mango’s arriveerden in partijen die 60% kleiner waren in vergelijking met 2019,” legt ontwikkelingsmanager bij Capexo François Bellivier uit.

“De Kent-mango's uit Brazilië komen pas begin november aan”
Het voortijdige einde van het Spaanse seizoen had onvermijdelijk gevolgen voor de volgorde van de afzet van de mango’s. “Brazilië heeft aangekondigd dat de Kent-mangopartijen 20% groter zijn dan die van  vorig jaar, maar de eerste schepen worden pas begin november verwacht. Dit betekent dat we tot die tijd 3 zeer moeilijke weken zullen hebben met een zeer klein aanbod, terwijl er sprake is van een aanhoudende consumptie ondanks hoge prijzen en een niet optimale kwaliteit.”

Bovendien heeft dit tekort op de markt waarschijnlijk invloed op de kwaliteit van de eerste Kent-mango's die vanuit Brazilië naar Frankrijk worden verscheept. “Als er een tekort is met betrekking tot het aanbod en de prijzen hoog zijn, komen sommige telers in de verleiding om eerder te oogsten en fruit te verzenden om zo te kunnen profiteren van deze gunstige marktomstandigheden. Het vervelende is echter dat de markt in kwaliteit daalt. We hopen dat dit niet dit jaar het geval zal zijn.”

“Voor consumenten staat het ras Kent garant voor kwaliteit”
Met een dergelijk tekort op de markt proberen sommige retailers zelfs het tekort aan Kent-mango's te compenseren met behulp van andere rassen, die bij consumenten veel minder populair zijn. “Consumenten hebben al jaren duidelijk hun voorkeur voor het ras Kent, dat niet draderig is en mooi rijp wordt. Hierdoor krijgt dit ras een steeds groter marktaandeel en neemt de aanplant van Kent-boomgaarden wereldwijd duidelijk toe. Niettemin zijn retailers, gezien het gebrek aan aanbod op de markt, momenteel – in afwachting van de Braziliaanse Kent – toch bereid om voorlopig andere rassen te kopen.”

“De daling van het aantal vluchten in december als gevolg van de coronaviruscrisis zal van invloed zijn op de mango oogst”
De gezondheidscrisis zal waarschijnlijk ook de markt in december verstoren in de vorm van een afname van de vluchtfrequentie. Tijdens de feestdagen vindt in Europa een grote campagne rondom exotisch fruit en fruit buiten het seizoen plaats. Bij Capexo hebben we om ethische redenen ervoor gekozen alleen passagiersvluchten te gebruiken in plaats van vluchten met alleen producten. Met het sluiten van de grenzen als gevolg van het coronavirus zal het aantal toeristenvluchten en het aantal goederenvluchten echter worden verminderd. Dit zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor prijzen die we nog niet precies kunnen inschatten. Dit is een groot probleem omdat grote retailers de productprijzen moeten kennen om de promotieacties van december te kunnen organiseren. Natuurlijk zijn de prijzen in die periode altijd volatiel, maar dit jaar zal deze trend waarschijnlijk nog uitgesprokener zijn.“

Voor meer informatie: 
François Bellivier
Capexo
Vaste telefoon: 01 41 73 23 00  
Mobiele telefoon: 06 75 03 76 54 
f.bellivier@capexo.fr    
www.capexo.fr  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.