Enrique Fuentes, Hijos de Alberto del Cerro (Spanje):

"Corona geeft niet direct aanleiding tot een duidelijk consumptiepatroon voor citroenen"

Het Spaanse citroenseizoen krijgt stilaan vorm. Naar verwachting lopen vanaf volgende week de aanvoerprogramma’s van de grote Europese afzetketens voor citroenen van het zuidelijk halfrond af, waarna de focus volledig op het aanbod van het noordelijk halfrond komt te liggen.

"Vorige week zijn we begonnen met de afzet van citroenen, maar dat waren nog maar kleine volumes. Maandag begint dan het echte werk, met hoeveelheden die wel interessant te noemen zijn", zegt Enrique Fuentes, commercieel directeur van het bedrijf Hijos de Alberto del Cerro uit Murcia.

Door de opschorting van de export vanwege onderscheppingen van Citrus Black Spot was Argentinië eerder dan gebruikelijk van de markt. Daarom verloopt volgens de teler en exporteur de overgang tussen de seizoenen van het zuidelijk en noordelijk halfrond niet echt soepel. “We voelen toch wel het overhaaste einde van de Argentijnse export, ook al kon Zuid-Afrika zijn volumes danig opvoeren dat de ontstane leegte bijna helemaal werd opgevuld. Turkije lijkt dan weer minder citroenen te hebben dit jaar, waardoor de markt in de Oost-Europese landen best levendig is geworden, want Turkije staat daar traditioneel gezien heel sterk”, legt Enrique Fuentes uit.

In eerste instantie werd verwacht dat de maten dit jaar wat kleiner zouden uitvallen, maar de oogst is volgens Enrique Fuentes van goede kwaliteit. “Er is geen overaanbod, maar de volumes zijn toch aanzienlijk en ook de maten zijn beter dan eerst gedacht. Het is ook al kouder aan het worden, waardoor de schil van de citroenen sneller een mooie kleur krijgt en er niet zo veel gestookt moet worden”.

In de eerste twee maanden na het uitbreken van de pandemie was er een enorme vraag naar citroenen en sinaasappelen, maar dat vlakte in de zomer toch weer wat af. “Op dit moment merken we niet direct een meer dan gebruikelijke vraag zoals misschien te verwachten zou zijn in coronatijden. Ik zie eigenlijk geen duidelijk consumptiepatroon voor citroenen op dit moment. Het is allemaal nogal onvoorspelbaar, het gaat op en neer. Daarom blijven we heel voorzichtig in het afsluiten van afzetprogramma's, omdat we weten dat de zaken van het ene op het andere moment zomaar kunnen veranderen”, zegt Enrique Fuentes.

“Toch geloof ik dat er een mooi seizoen in het verschiet ligt, met redelijke prijzen voor zowel de teler als de handel, maar anderzijds laag genoeg om de afzet te stimuleren. Momenteel zijn de prijzen vergelijkbaar met die van vorig seizoen”, besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Enrique Fuentes
Hijos de Alberto del Cerro
C/ Mayor, 372. 
30139 El Raal (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968600162
Mob: +34 696982440
enrique@albertodelcerro.com
www.albertodelcerro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven