Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter van Dijck, groenteteler en voorzitter bij Fossa Eugenia

"Teel waar markt voor is en wees niet bang voor andere teelten dan de traditionele teelt"

Peter van Dijck is grootschalig groenteteler met zo'n 2.000 ha teelt in de vollegrond. Sinds juli 2020 is Peter benoemd als nieuwe voorzitter bij Telerscoöperatie Fossa Eugenia. Hij is de innovator die deze maand de 5 vragen beantwoordt.

Groenteteler en voorzitter bij Fossa Eugenia
In 1980 stapte Peter in de maatschap van zijn vader, een traditioneel gemengd bedrijf met melk- en vleesvee, leghennen, akkerbouw en asperges. Het areaal groenten steeg snel naar 100 hectare. Bladgroenten, prei en broccoli werden de belangrijkste groentegewassen. Eind jaren tachtig werd het vee afgestoten en kwam het zwaartepunt te liggen op ijsbergsla en akkerbouw, dit steeg jaarlijks met zo’n 50 hectare.
Nu telt het bedrijf zo’n 2000 ha voor de vollegrondsteelt.
In 1989 werd er afscheid genomen van de veiling en heeft Peter de afzet zelf opgepakt. In 2002 volgde het lidmaatschap van telerscoöperatie Fossa Eugenia. Sinds 2004 is Peter bestuurslid geweest, afgelopen Juli is Peter benoemd als nieuwe voorzitter bij Telerscoöperatie Fossa Eugenia.

1: Hoe zijn jullie bezig met innovatie?
We zijn elke dag bezig met innovatie. Als afnemers iets nieuws willen, spelen we daar graag op in. Denk aan nieuwe teelt, verpakkingen etc. Eerst testen we of het mogelijk is en dat overleggen we dan rechtstreeks met de afnemers. In 2016 zijn we overgegaan naar duurzame binnenteelt. In onze 13 ha kas worden sla en bladgewassen op water geteeld in een teeltgotensysteem.

2: Wat adviseer je andere agrofood professionals als ze willen innoveren?
Luister naar de klant. Teel waar markt voor is en wees niet bang voor andere teelten dan de traditionele teelt. Blijf vooruit denken, want het gaat snel. Denk bijvoorbeeld aan robotisering en andere technologische ontwikkelingen.

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?
Biologisch telen. De consument gaat sneller een mening hebben over het telen en wil hier vaker iets over weten. Daarbij groeit het aantal eenpersoonshuishoudens, wat ook een ander soort product vraagt.

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen?
Breder en internationaler denken. De wereld is groter dan alleen Nederland. We zitten dicht bij de grens waar nog miljoenen mensen wonen. Logistiek gelegen is het een hotspot, maak hier gebruik van.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood leg jij dezelfde vragen voor?
Aan Johan Tielen van Tielen Groenten BV. Johan is een innovatieve ondernemer in onder andere biologische teelt. Zorgt ervoor dat vergeten groentes weer op de tafel komen liggen en is veel met innovatie bezig.

Bron: Kiempunt-Limburg

Publicatiedatum: