Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Álvaro Martínez, Axarfruit

Afzet Spaanse mango's verloopt niet vlot door hoge telersprijzen

De mango-oogst valt lager uit dan verwacht in Málaga, waar de these van een off-year wordt bevestigd. Toch zal de totale opbrengst uiteindelijk niet lager zijn dan die van vorig jaar door de eerste oogst van enkele jonge boomgaarden.

"Door het relatief lage aanbod zijn de telersprijzen hoog en blijven ze zelfs nog stijgen, maar ze botsen met wat de Europese markten bereid zijn te betalen", zegt Álvaro Martínez, manager van Axarfruit. "Deze prijzen verdedigen is geen gemakkelijke taak en de vraag naar mango’s is sowieso niet erg hoog, vooral omdat de retail op meer betaalbare prijzen had gerekend voor dit seizoen", voegt hij eraan toe.

Volgens de exporteur is het mangoseizoen beter als er grote volumes geoogst worden. “Veel kilo’s betekenen misschien wel lagere prijzen, maar het totaalplaatje voor de teler ziet er doorgaans mooier uit door de grotere hoevvelheden. Met scherpere prijzen gaan we beter de concurrentie aan en is de afzet groter op de diverse markten. Het schoentje wringt als de Europese importeurs gedurende een groot deel van het jaar over mango's beschikken voor 4 of 5 euro per doos en wij dan opeens in enkele weken tijd ons fruit proberen te slijten aan 9 euro per doos, hoe goed ze ook mogen zijn. Prijzen van Spaanse mango's mogen best iets hoger zijn dan die van andere origines, laat ons stellen 6 à 7 euro per doos, want de Europese handelaars geven zeker de voorkeur aan ons fruit vanwege de kwaliteit, nabijheid, assortiment aan maten, snelheid van transactie, enz. Maar het wordt een ander verhaal als we bijna het dubbele vragen…".

"Het is een zeer intensief seizoen, maar vanwege de lagere volumes zal het korter duren dan normaal", zegt Álvaro Martínez. "Toch wil ik duidelijk stellen dat we dit jaar erg tevreden zijn over de kwaliteit van de mango’s en over de maatvoering."

Over ongeveer 10 dagen zal Axarfruit de afzet van de Osteen-mango afronden en overgaan op Keitt, en nog iets later op Palmer, een ras waarop het bedrijf uit Málaga fors wil inzetten gedurende de eerstvolgende jaren. “De subtropische sector in Málaga heeft ingezien dat de late mangorassen betere prijzen halen dan de vroege, zoals Osteen, die anderzijds momenteel wel meer dan de helft van het areaal vertegenwoordigen. De afgelopen jaren is er om die reden meer Keitt aangeplant en ook Palmer wordt beetje bij beetje geïntroduceerd. We zouden graag op de markt blijven tot en met de maand november, en daar hebben we de Palmer-mango voor nodig. Zo komen we dan uit op een seizoen van ongeveer 3 maanden”.

Goede avocado-afzet
Axarfruit is al begonnen met de afzet van Bacon-avocado’s uit Málaga, terwijl het anderzijds ook nog Hass importeert uit Mexico, Colombia en Chili. “Momenteel is er een zeer goede markt voor avocado's. Peru is praktisch klaar en de volumes uit Chili en Colombia zijn nog niet noemenswaardig groot. We hopen dat dit nog minstens een week zo blijft. Eind deze maand starten we dan met de Hass-avocado uit Málaga”, besluit Álvaro Martínez.

 
Voor meer informatie:
Álvaro Martínez
Axarfruit
Polígono industrial Carvajal s/n
29718 Benamargosa (Málaga) - Spanje
Mob: +34 656 647 475
Tel: +34 952 549 562
alvaro@axarfruit.es
www.axarfruit.com

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven